Stiri de ultima ora

Vaccinul Moderna poate oferi doi ani de imunitate la COVID. Câte doze va primi România

Vaccinul Moderna poate oferi doi ani de imunitate la COVID. Câte doze va primi România
Stiinta-sanatate
Anticorpii produşi în urma vaccinării cu serul dezvoltat de Moderna ar putea oferi o imunitate de până la doi ani la noul coronavirus, a declarat joi directorul executiv al companiei americane, Stephane Bancel. O perioadă clar delimitată a protecţiei oferite de vaccin va fi disponibilă însă după ce compania va strânge mai multe date şi va finaliza evaluarea.

Directorul companiei Moderna a declarat, în cadrul unei conferinţe, că „scenariul de coşmar care a fost descris în mass-media în primăvară, cu un vaccin care funcţionează doar o lună sau două, este în afara discuţiei”.

Bancel a adăugat că compania sa este pe cale să demonstreze că vaccinul său va fi eficient şi împotriva noilor tulpini de coronavirus apărute în Marea Britanie şi în Africa de Sud.

Moderna a primit miercuri autorizarea Comisiei Europene pentru utilizarea vaccinului anti-COVID în statele membre. „Veşti bune pentru eforturile noastre de a aduce mai multe vaccinuri pentru europeni. EMA a decis că vaccinul Moderna este sigur şi eficient”, a scris pe Twitter, miercuri, şefa Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen. Vaccinul Moderna este unul dintre cele mai scumpe de pe piaţă şi poate fi produs doar în cantităţi limitate în Europa, dar nu necesită depozitare şi transport la temperaturi foarte mici, precum vaccinul produs de Pfizer/BioNTech, şi este eficient în proporţie de 94% împotriva COVID, scrie site-ul Politico.

În primă fază, România va primi, de la jumătatea lunii ianuarie, 3,5 milioane de doze de vaccin Moderna, conform anunţului coordonatorului campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă.
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus