Stiri de ultima ora

Una dintre cele mai sângeroase organizaţii care provoacă teroare de peste 150 de ani: Ei sunt, de fapt, urmaşii maimuţelor - VIDEO

Una dintre cele mai sângeroase organizaţii care provoacă teroare de peste 150 de ani:   Ei sunt, de fapt, urmaşii maimuţelor   - VIDEO
Stiinta-sanatate
La 24 decembrie 1865 a fost fondată organizaţia rasistă Ku-Klux-Klan - Societatea "cagulelor albe" - şi în prezent, una dintre societăţile secrete cele mai blamate din lume.

Ku Klux Klan a apărut după Războiul Civil American, în 1865, în statul Tennessee. Sub această denumire activează mai multe organizaţii rasiste extremiste, ai căror membrii susţin superioritatea rasei albe şi sunt adesea violenţi.

Un oraş subteran unde au trăit 20.000 de oameni a fost descoperit din greşeală de un bărbat în timp ce îşi renova casa

Denumirea vine probabil din cuvântul grecesc kyklos, însemnând cerc, şi cuvântul clan, potrivit Wikipedia.

Scopurile iniţiale ale organizaţiei erau aparent nobile: "protejarea celor nevinovaţi şi neajutoraţi" şi "ajutorarea celor oprimaţi". Două elemente au fost încă de la început îngrijorătoare: organizaţia se autointitula "Statul Invizibil", Klanul îi considera pe albi superiori populaţiei de culoare. Din cauza acestei adversităţi faţa de negri, organizaţia nu s-a putut împăca cu faptul că după Războiul de Secesiune, foştii sclavi obţinuseră drepturi egale cu populaţia albă. Prin urmare membrii Ku Klux Klan-ului au trecut la invadarea satelor şi oraşelor, torturând şi ucigând fără a suferi vreo pedeapsă. Oficial organizaţia s-a dizolvat în 1869, dar diferite grupări locale au continuat să terorizeze populaţia de culoare. În 1915 Klanul a fost reactivat în Georgia. De această dată, victimele terorii organizaţiei erau toţi cei bănuiţi de liberalism, ei primind un avertisment sub forma unei cruci în flăcări. A doua dizolvare a avut loc în 1944. Deşi în SUA populaţia începuse să uite de Klan, la mijlocul anilor 90 organizaţia s-a reactivat, incendiind bisericile populaţiei de culoare, dar acţiunile sale au avut doar un caracter local.

Grupurile Ku Klux Klan s-au înmulţit  în SUA, de la 600 în anul 2000 până la 1.018 în 2011. În 2012, postul de televiziune abcnews a prezentat o serie de documentare prin care arată ce face Ku Klux Klan şi cât de prezent este în America zilelor noastre. Scurtmetrajele arată că în Mississipi şi Virginia sunt foarte mulţi americani care au aderat la organizaţia rasistă şi care încă practică ritualurile din vechime. În film, apar mai mulţi bărbaţi şi femei aflaţi într-un ritual într-o pădure, în care ei sunt îmbrăcaţi în robe, au capetele acoperite, şi se învârt în jurul unei cruci şi cântă. Filmarea este cu atât mai spectaculoasă cu cât foarte rar membrii clanului permit accesul străinilor în timpul ritualurilor lor vechi de sute de ani.

În documentar, cel care vorbeşte despre concepţiile şi viaţa clanului este liderul Grand Wizard Steven Howard. „Oamenii albi ci cei negri nu se înrudesc în niciun fel. După părerea mea, negrii au evoluat din animale. Ei sunt de fapt urmaşii maimuţelor”, a spus Howard în faţa camerelor de luat vederi. În acelaşi timp el a recunoscut că este rasist. „Mă consider un separatist alb. Nu sunt bigot, dar sunt rasist. Pentru că rasistul este conştient de rasa lui”, a mai spus liderul de la Ku Klux Klan. „Nu poţi să ai încredere într-o persoană de culoare, atâta vreme cât te poţi debarasa de ea”, a declarat spus liderul, care a adăugat că şi-ar desfia fiica dacă aceasta s-ar întâlni cu un negru. Howard a mai spus că violenţa este permisă în clanul său atâta vreme cât prin ea se obţine segregarea.
descopera.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus