Stiri de ultima ora

Un vaccin personalizat împotriva cancerului s-a dovedit a fi sigur și promițător

Un vaccin personalizat împotriva cancerului s-a dovedit a fi sigur și promițător
Stiinta-sanatate
Un nou vaccin personalizat împotriva cancerului nu a prezentat probleme de siguranță și a arătat beneficii potențiale pentru pacienții cu diferite tipuri de cancer, inclusiv cancerul pulmonar și al vezicii urinare, cu șanse mari de recidivă. Rezultatele au fost obținute în cadrul unui studiu clinic de fază 1 prezentat de cercetători la reuniunea anuală din acest an a Asociației Americane pentru Cercetarea Cancerului (AACR).

„În timp ce imunoterapia a revoluționat tratamentul cancerului, marea majoritate a pacienților nu a  experimentat un răspuns clinic semnificativ la astfel de tratamente”, a declarat unul dintre autorii  studiului, dr. Thomas Marron, director de cercetare la Institutul pentru Cancer Tisch și profesor asistent la Școala de Medicină Icahn din Muntele Sinai, New York.

Vaccinurile împotriva cancerului combină de obicei ținte specifice tumorii, pe care sistemul imunitar le poate învăța să recunoască și să atace pentru a preveni reapariția cancerului. „Vaccinul conține, de asemenea, un adjuvant care pregătește sistemul imunitar pentru a maximiza eficacitatea”, a mai spus el.

În prima etapă a studiului clinic au fost înscriși 13 pacienți care au primit vaccinul personalizat. 10 dintre ei aveau tumori solide, în timp ce trei erau diagnosticați cu mielom multiplu.

Imunoterapiile, mai eficiente în faza incipientă a cancerului

Echipa lui Marron a dezvoltat vaccinul prin secvențierea genetică a tumorilor specifice și a ADN-ului germinal. Ulterior, au identificat ținte specifice tumorii, care i-a ajutat să prezică dacă sistemul imunitar al pacientului ar recunoaște țintele vaccinului.

Cercetătorii au folosit apoi un sistem de calcul numit OpenVax pentru a ajuta la identificarea opțiuniunilor viabile de ținte care ar putea fi încorporate într-un vaccin personalizat.

„Majoritatea vaccinurilor experimentale personalizate împotriva cancerului sunt administrate în condiții metastatice (avansate), dar cercetările anterioare indică faptul că imunoterapiile tind să fie mai eficiente la pacienții cu o răspândire mai mică a cancerului”, a spus o altă autoare a studiului, Nina Bhardwaj, de la Institutul pentru Cancer Tisch, potrivit IFL Science.

Am dezvoltat un vaccin neoantigen care este administrat după terapia standard de îngrijire adjuvantă, cum ar fi intervenția chirurgicală în tumorile solide și transplantul de măduvă osoasă în mielomul multiplu, atunci când pacienții au o boală reziduală minimă, de obicei microscopică”, a mai spus ea.

Deși obiectivul principal al studiului de fază 1 a fost testarea siguranței vaccinului, despre care cercetătorii au observat că „a fost bine tolerat”, studiul a arătat și câteva rezultate încurajatoare în ceea ce privește rezultatele pozitive pe termen lung la unii pacienți.

Având în vedere numărul mic de participanți este însă prea devreme pentru a fi trase concluzii solide.

Vă recomandăm să citiți și:

Cercetătorii au descoperit o substanță care oprește creșterea tumorilor

Noi cercetări dezvăluie motivul pentru care unele tumori conțin celule diferite

O nouă abordare asupra imunoterapiilor ar putea elimina chiar și tumorile rezistente

Gena responsabilă pentru unul dintre cele mai agresive tipuri de cancer, descoperită de cercetători

Articolul Un vaccin personalizat împotriva cancerului s-a dovedit a fi sigur și promițător apare prima dată în Descopera.

descopera.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus