Stiri de ultima ora

Un specialist în fertilizare in vitro de la Centrul Medical "Assaf Harofeh , implicat în scandalul traficului de ovule din România

Un specialist în fertilizare in vitro de la Centrul Medical Assaf Harofeh , implicat în scandalul traficului de ovule din România
Stiinta-sanatate
Profesorul Raphael Ron-El, şeful departamentului de fertilizare in vitro (IVF) la Centrul Medical "Assaf Harofeh", este unul dintre israelienii implicaţi în scandalul traficului de ovule, recoltate pentru fertilizarea in vitro, la clinica privată Med New Life din Bucureşti, România, relatează miercuri cotidianul israelian Haaretz.

Potrivit Haaretz, consulatul israelian din România a indicat marţi că trei cetăţeni israelieni (profesorul Raphael Ron-Elm, tehnicianul de laborator care îl însoţea, Daphna Komarovsky, şi o altă persoană) au fost reţinuţi în urma percheziţiilor efectuate de poliţia română.

O declaraţie a centrului "Assaf Harofeh", situat în baza militară Tzrifin, indica că în acest stadiu nu există detalii referitoare la suspiciunile la adresa celor reţinuţi.

Presa străină, notează Haaretz, a relatat că Med New Life vindea ilegal ovule prelevate din România femeilor israeliene. Ovulele erau prelevate de la femei cu vârsta cuprinsă între 18-30 de ani, dintre care unele studente, pentru sume cuprinse între 600 şi 800 de euro, şi vândute apoi ilegal femeilor din străinătate, pentru sume cuprinse între 3.000 şi 4.000 de euro.

Potrivit centrului "Assaf Harofeh", Ron-El a fost implicat în tratamente de fertilizare in vitro la Bucureşti timp de 15 ani şi deţine o licenţă şi un permis de muncă din partea autorităţilor române.

"În toţi aceşti ani, profesorul Ron-El a acţionat în conformitate cu legislaţia israeliană şi română şi suntem convinşi că şi de această dată nu există nimic excepţional în comportamentul său sau al doamnei Komarovsky. Activitatea profesorului Ron-El are loc în cadrul unei misiuni a spitalului, în conformitate cu acordurile semnate între spital, fondul cercetătorilor şi clinica din România. Spitalul îi sprijină pe Ron-El şi pe Komarovsky şi va face tot posibilul pentru a dispersa suspiciunile ce planează asupra lor şi pentru ca aceştia să se întoarcă cât mai curând posibil" în Israel, se precizează în comunicatul centrului.

Ministerul Sănătăţii din Israel a subliniat că Ron-El dispune de licenţă pentru a lucra cu clinicile din România, dar că îi este interzis importul de ovule sau de fetuşi din România în Israel. "Nu este clar dacă a făcut acest lucru", a declarat Ministerul amintit, care recunoaşte doar trei clinici din străinătate pentru fertilizarea in vitro a femeilor israeliene. Două sunt situate la Kiev, Ucraina, şi una la Brno, în Republica Cehă.

Pe de altă parte, remarcă editorialistul Haaretz, nu este prima dată când cetăţeni israelieni sunt implicaţi într-o afacere pretins ilegală de achiziţionare de ovule din România. În iulie 2009, în urma unei acţiuni la clinica Sabyc , poliţia i-a reţinut, printre alţii, pe doctorul Nathan Levitt, medic primar la unitatea de fertilizare in vitro a spitalului "Bnei Zion" din Haifa, şi pe doctoriţa Genya Ziskind, directoarea unităţii menţionate şi cercetător de renume mondial în domeniu. Ambii au fost suspectaţi de trafic ilegal de ovule. Deşi cei doi au fost eliberaţi din arest, ei au avut paşapoartele confiscate şi nu li s-a permis să părăsească România timp de patru luni. Cercetătorii au părăsit România în urma presiunii diplomatice. O instanţă din România i-a condamnat în absenţă pe Levitt şi Ziskind şi pe alţi doi israelieni la cinci ani de închisoare. AGERPRES
www.agerpres.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus