Stiri de ultima ora

Un obiect numit lumina

Un obiect numit lumina
Stiinta-sanatate
Raza laser isi schimba proprietatile in urma experimentului Bose-Einstein, devenind un fel de melasa la patrunderea impulsului luminos

Acum o vezi! Acum nu! Apoi o vezi cat colo! Nu e vorba de batista unui scamator ci despre... lumina. Intr-o mica revolutie a mecanicii cuantice, fizicenii de la Harvard arata nu doar ca pot aduce o raza de lumina in stare de repaos, ba chiar sa o resusciteze in alt loc.

Abilitatea de a prinde, depozita si elibera cea mai mobila particula de pe pamant, lumina, ar putea fi folosita in computerele viitorului pentru a procesa informatia stocata in impulsuri luminoase. Cea care "manipuleaza" lumina este profesorul Lene Vestergaard Hau, un fizician de la Harvard.

Incepand cu 1999, profesorul Hau a condus o echipa de oameni de stiinta care incerca sa incetineasca viteza luminii ce trece printr-o fanta de la 299.727 kilometri pe secunda in eter pana la 61 de kilometri pe ora - viteza medie a unui automobil (!) la intrarea intr-un nor de atomi de sodiu ultraraciti. La temperaturi aproape de zero absolut, atomii se "coalizeaza" intr-o singura entitate cuanto-mecanica cunoscuta sub numele de condensatul Bose-Einstein. La intrarea unei raze de laser in nor, proprietatile optice se schimba si aceasta devine un fel de melasa atunci cand patrunde un nou impuls luminos.

Lumina poate fi copiata

Ultimele rezultate aduc o noutate interesanta: transportul impulsului luminos intr-un al doilea nor Bose-Einstein pentru a regenera lumina inauntrul sau. "Asta e partea cea mai sexy in activitatea noastra - jocul cu natura", a spus, pentru New York Times, Eric A. Cornell, cercetator la Institutul National pentru Standarde si Tehnologie din SUA.

Ultimul experiment de la Harvard a aratat ca atunci cand primul impuls luminos a patruns in primul nor, coliziunea a cauzat miscarea haotica a 50.000 - 100.000 de atomi de sodiu. Acestia au impins toata mica gramada inainte cu o viteza de aproape 1,5 kilometri pe ora.
RomaniaLibera.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus