Stiri de ultima ora

Un astronaut de pe Staţia Spaţială Internaţională va controla un robot aflat pe Pământ

Un astronaut de pe Staţia Spaţială Internaţională va controla un robot aflat pe Pământ
Stiinta-sanatate
Luca Parmitano, un astronaut al Agenţiei Spaţiale Europene (ESA), va avea privilegiul de a controla din orbită un vehicul robotizat aflat pe planeta noastră.

Parmitano este comandantul Expediţiei 61 la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale, şi a fost ales pentru a participa în experimentul numit ANALOG-1, care constă în controlarea unui rover robotic de pe orbita Pământului.

Scopul acestui experiment este de a testa fezabilitatea controlării unui astfel de vehicul de pe orbită. Roverul se va afla într-un depozit, şi va încerca să treacă printr-un fel de traseu cu obstacole. El are şi un braţ robotizat, pentru a-i permite să manipuleze diferite obiecte.

Într-o postare pe Twitter, NASA menţionează că o astfel de tehnologie ar putea fi folosită în viitoare călătorii efectuate prin sistemul solar. Astronauţii ar putea fi trimişi pe orbita unei planete, folosind rovere pentru o explorare mai rapidă şi mai uşoară a acesteia, de la o distanţă sigură.

Test-driving a lunar robot from @Space_Station ! In an @esa experiment, @astro_luca and scientists on the ground will work together with new technologies to guide the rover. This approach could be used for future exploration of the solar system. Details: https://t.co/xVDyj4JeqX pic.twitter.com/kOr887r0tV

— NASA (@NASA) 22 October 2019

Roverele existente nu pot fi controlate cu uşurinţă de la distanţă, din cauza întârzierii dintre momentul în care comenzile sunt trimise şi cel în care ele sunt executate, care poate fi semnificativă.

”Această abordare ar putea creşte exponenţial nivelul de informaţii ştiinţifice pe care le obţinem din astfel de misiuni (n.r. de explorare), şi ar putea oferi o cale de a evita potenţiala contaminare a oamenilor, în cazul aterizării pe suprafaţa planetei” spune William Carey, specialist în operaţiuni de explorare în cadrul ESA.
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus