Stiri de ultima ora

Tromboza de la vaccinurile COVID-19. „Simptomele apar la câteva zile de la injectare, nu imediat”. La ce semne să fii atent

Tromboza de la vaccinurile COVID-19. „Simptomele apar la câteva zile de la injectare, nu imediat”. La ce semne să fii atent
Stiinta-sanatate
Cheagurile de sânge care apar după vaccinarea anti-COVID nu sunt unele obişnuite şi nu afectează pe oricine. Chiar dacă apare rar, toţi cei care se imunizează ar trebui să ştie ce simptome dă tromboza de la vaccinurile COVID-19 şi ar trebui să le urmărească, recomandă medicii.

Niciun caz de tromboză de la vaccinurile COVID-19 nu a fost înregistrat în România până la data de 6 aprilie 2021, a declarat dr. Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID, într-o intervenţie telefonică la Digi24. Niciunul dintre cei aproape 400.000 de români care au primit vaccinul de la AstraZeneca, cel incriminat pentru riscul de tromboză, nu a semnalat această reacţie adversă rară, dar gravă.

Cu toate acestea, nu trebuie să luăm în calcul doar datele din România, ci şi pe cele de la nivel european, care sunt mult mai reprezentative, a mai spus dr. Valeriu Gheorghiţă în aceeaşi intervenţie. 

Tromboza de la vaccinurile COVID-19, în cifre

Până la data de 4 aprilie 2021, Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a primit rapoarte despre 222 de cazuri de tromboză, dintr-un total de 34 de milioane de doze de vaccin Vaxzevria - cum a fost redenumit recent fostul vaccin COVID-19 AstraZeneca - administrate în spaţiul economic european. La acestea se adaugă alte 79 de cazuri înregistrate în Marea Britanie până la începutul lunii aprilie 2021. 

Comitetul de siguranţă al EMA (PRAC) a concluzionat miercuri, 7 aprilie a.c., că formarea de cheaguri sanguine cu caracteristici neobişnuite, asociate cu niveluri scăzute de trombocite, trebuie să fie inclusă în informaţiile despre produs ale vaccinului Vaxzevria ca reacţie adversă foarte rară.
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus