Stiri de ultima ora

Transmiterea virusurilor de la animal la om

Transmiterea virusurilor de la animal la om
Stiinta-sanatate
Lumea modernă se confruntă cu din ce în ce mai multe ameninţări de tip biologic. Ele au existat dintotdeauna, dar frecvenţa cu care apar este din ce în ce mai mare, deoarece habitatul animalelor este îngrădit, iar acestea ajung să interacţioneze mult mai des cu oamenii, crescând şi riscul de transmitere a unor boli.

1. Cum îşi schimbă virusurile gazda?

Infectarea cu un nou virus urmăreşte un proces bine definit: prima oară, virusul pătrunde în organismul gazdei animale, după care aceasta transmite mai departe virusul în rândul populaţiei din aceeaşi specie, pentru ca în final, în urma mutaţiilor, virusul să „sară” şi la o gazdă umană. Totodată există şi varianta unei gazde intermediare care să îl transmită, cum s-a întâmplat de exemplu în cazul virusului Nipah din Malaezia. Virusul era purtat de liliecii frugivori (mâncători de fructe), dar a găsit o nouă gazdă în porci, iar prin intermediul acestora s-a transmis la oameni. Acest lucru a fost facilitat de existenţa unor crescătorii de porci amplasate în preajma unor mari plantaţii de livezi, unde liliecii veneau pentru a se hrăni.

2. Cum se transmit?

Este posibil să căpătăm un virus pe cale directă, prin atingerea fluidelor precum saliva, urina sau sângele unui animal. Dar şi contactul cu spaţiile locuite de animale sau obiectele utilizate de acestea poate fi contagios..Astfel, bolul cu apă al unui câine, acvariul unui peşte sau grajdul, pot prezenta urme de virusuri care se pot transmite la oameni. Apa, legumele, fructele şi carnea pot fi şi ele surse de infecţie dacă nu sunt pregătite corespunzător. Puricii, căpuşele şi ţânţarii pot fi şi ei de asemenea vectori de transmisie.

3. Câteva boli virale transmise de la animal la om:

Probabil cel mai cunoscut virus animal transmisibil oamenilor este cel gripal, care îşi are originea fie în păsări (tulpinile AH5N1 sau AH9N2), fie în porci (AH1N1 sau H3N2) sau în alte animale, precum câini, lilieci, pisici.Totuşi, capacitatea de infectare a acestor tulpini este scăzută, deoarece ele se transmit mai ales prin contactul direct dintre animal şi om. Se întâmplă destul de rar ca omul să transmiă şi el mai departe altora virusul. Dar în unele cazuri, acesta dobândeşte abilitatea de a sări de la om la om, putând cauza o pandemie, din cauza imunităţii scăzute a comunităţii.

Gripa de provenienţă animală poate cauza simptome cu grad mic de pericol, cum ar fi o conjunctivită uşoară, dar în anumite circumstanţe poate conduce şi la apariţia pneumoniei severe şi ulterior la moarte. Virusul gripal este remarcabil prin capacitatea sa de a se adapta continuu, suferind mutaţii şi schimbându-se de la sezon la sezon, ceea ce face dificilă adoptarea unui vaccin cu eficienţă absolută, capabil să protejeze împotriva tuturor tulpinilor.

Purtat de rozătoare, acest virus este responsabil pentru apariţia unor afecţiuni pulmonare grave, care pot atinge o rată de fatalitate de până la 30% dacă rămân netratate. Virusul se transmite prin inahalarea particulelor de fecale infectate. Acest lucru se poate întâmpla, de exemplu, când o persoană mătură zonele care ar putea fi vizitate de rozătoare, împrăştiindu-le astfel în aer.
descopera.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus