Stiri de ultima ora

Studiu MIT: Distanţarea socială nu are efect împotriva infectării cu SARS-CoV-2

Studiu MIT: Distanţarea socială nu are efect împotriva infectării cu SARS-CoV-2
Stiinta-sanatate
Un studiu realizat de Massachusetts Institute of Technology (MIT) prezintă ineficienţa distanţării sociale în lupta cu virusul. Potrivit rezultatelor obţinute de cercetători, riscul de a fi expus la SARS-CoV-2 în interior este la fel de mare la 20 de metri ca la 2 metri, chiar şi cu masca de protecţie purtată corespunzător de toate persoanele din încăpere.

Profesorii MIT Martin Z. Bazant şi John W.M. Bush pun sub semnul întrebării recomandările Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) şi Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) , adoptate în întreaga lume de la izbucnirea pandemiei şi până în prezent.

Potrivit lor, au fost omişi mulţi factori importanţi care cuantifică riscul de transmitere a virusului, cum ar fi numărul de persoane din local, timpul petrecut înăuntru, utilizarea măştilor şi ventilaţia din local.

Cu ajutorul acestor factori, cercetătorii au dezvoltat o metodă de calcul a riscului de expunere la COVID-19 în interior.

„Susţinem că nu există prea multe beneficii ale regulii de a păstra distanţa de 2m, mai ales atunci când oamenii poartă măşti”, a spus Bazant într-un interviu. „Nu are nicio bază fizică, deoarece aerul are tendinţa de a se ridica şi apoi de a coborî în altă parte a camerei, astfel încât e posibil să fii mai expus la mediul înconjurător decât la o persoană aflată în apropiere”, conform  CNBC .

Distanţarea socială nu e cea mai bună soluţie

Cercetătorii susţin că distanţarea socială îţi oferă un „fals sentiment de siguranţă”. Riscul de a te infecta este la fel de mare chiar dacă stai la o distanţă de 2 metri sau de 20 de metri faţă de o persoană.

Spre exemplu, dacă o persoană infectată cu Covid-19 care poartă mască de protecţie cântă într-o cameră, o persoană care stă în cealaltă parte a camerei nu este mai protejată decât o altă persoană care stă la doar 2 metri distanţă de cel infectat. Este motivul pentru care timpul petrecut în zona închisă este mai important decât distanţa faţă de persoana infectată.

CDC şi OMS au omis lucruri importante

Potrivit lui Bazant, CDC şi OMS au trecut cu vederea peste intervalul de timp pe care o persoană îl petrece în interior. Cu cât stai mai mult într-un loc în care există o persoană infectată, şansele de transmitere a virusului sunt mult mai mari.

Deschiderea ferestrelor sau instalarea de noi ventilatoare pentru a menţine aerul curat în încăpere ar putea fi, de asemenea, la fel de eficiente sau mai eficiente decât cheltuirea unor sume mari de bani pe un nou sistem de filtrare.

Spaţiile interioare nu ar trebui închise, susţin cercetătorii

Potrivit celor doi cercetători de la MIT, spaţiile interioare (restaurante, teatre, săli de sport etc.) nu ar fi trebuit să fie neapărat închise.
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus