Stiri de ultima ora

STUDIU. Cele mai recente cercetări arată că noul coronavirus poate duce la creşterea riscului de depresie şi demenţă

STUDIU. Cele mai recente cercetări arată că noul coronavirus poate duce la creşterea riscului de depresie şi demenţă
Stiinta-sanatate
Cercetătorii au descoperit că persoanele diagnosticate cu Covid-19 în ultimele şase luni au avut mai multe şanse să dezvolte depresie, demenţă, psihoză şi accident vascular cerebral.

O treime dintre cei cu o infecţie anterioară cu Covid au dezvoltat sau au recidivat o afecţiune psihologică sau neurologică. Însă, cei internaţi în spital sau în terapie intensivă au avut un risc şi mai mare. Acest lucru va reduce atât la efectele stresului, cât şi la impactului direct al virusului asupra creierului, scrie BBC .

Oamenii de ştiinţă din Marea Britanie au analizat înregistrările medicale de la mai mult de jumătate de milion de pacienţi din SUA şi şansele lor de a dezvolta una dintre cele 14 afecţiuni psihologice sau neurologice comune sunt foarte ridicate. 

tulburări de anxietate

Anxietatea şi tulburările de dispoziţie au fost diagnosticele cel mai frecvent întâlnite în rândul celor cu Covid, iar acestea au fost mai susceptibile că fiind o cauză directă a stresului experienţei de a fi foarte bolnav sau dus la spital, au explicat cercetătorii.

Accidentul vascular cerebral şi demenţa au fost cauzate de impactul biologic al virusului în sine sau al reacţiei organismului la infecţie, în general. Covid-19 nu a fost asociat cu un risc crescut de sindrom Parkinson sau sindrom Guillain-Barré (un risc de gripă).

Totuşi, cercetătorii nu au putut spune dacă noul coronavirus a fost declanşatorul direct al accidentuli vascular cerebral sau depresiei în primele şase luni de la vindecarea de Covid.

Dar, comparând un grup de persoane care au avut Covid-19 cu două grupuri care au avut gripă şi alte infecţii respiratorii, cercetătorii de la Universitatea din Oxford au concluzionat că noul coronavirus a fost asociat cu mai multe afecţiuni cerebrale ulterioare decât alte boli respiratorii.
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus