Stiri de ultima ora

"Spionaj spaţial". Roverul chinezesc de pe Marte, fotografiat din spaţiu de naveta NASA care orbitează Planeta Roşie

Spionaj spaţial. Roverul chinezesc de pe Marte, fotografiat din spaţiu de naveta NASA care orbitează Planeta Roşie
Stiinta-sanatate
Roverul chinez, Zhurong, fotografiat de pe orbită de Naveta Nasa, Mars Reconnaissance Orbiter FOTO Roverul Zhurong / NASA/JPL/UArizona

Naveta Mars Reconnaissance Orbiter (MRO), trimisă de NASA, a fotografiat din spaţiu Roverul chinezesc Zhurong, care a aterizat pe planeta Marte la jumătatea lunii mai. Naveta Mars Reconnaissance Orbiter orbitează din 2006 în jurul Planetei Roşii.

Camera HiRISE de la bordul navetei MRO a realizat cadrele pe 6 iunie, la trei săptămâni după ce .

"Se vede clar ceea ce noi interpretăm a fi modulul de asolizare, în jurul căruia apar urmele lăsate de motoare la aterizare, şi roverul puţin mai la sud, după ce a coborât din modul", au descris imaginea membrii echipei HiRISE, potrivit  Space.com .

"În imagine se vede terenul din jur, care este tipic pentru  Utopia Plain  (craterul în care a aterizat Zhu Rong - n.r.), o zonă lină, fără prea mulţi bolovani. Petele mai strălucitoare şi curbate din imagine reprezintă forme de relief formate de vânt ( vântul de pe Marte  - n.r.)", au mai notat oamenii de ştiinţă. 

Într-un cadru mai larg apare şi paraşuta care a ajutat la coborârea modulului prin atmosfera marţană, dar şi scutul termic.

China a devenit a doua ţară din lume  după Statele Unite  care îşi plasează un rover pe suprafaţa planetei Marte, după amartizarea cu succes a robotului Zhurong. Roverul a fost trimis cu  misiunea Tianwen-1 , care a fost lansată spre Marte în iulie 2020. Misiunea cuprinde şi o navetă care orbitează în jurul planeteo Marte şi foloseşte pe post de antenă de comunicaţii între Zhurong şi Pământ.
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus