Stiri de ultima ora

Sonda spaţială europeană SolO este gata pentru cea mai îndrăzneaţă misiune spaţială: să surprindă imagini cu polii soarelui VIDEO

Sonda spaţială
europeană SolO este gata pentru cea mai îndrăzneaţă misiune spaţială: să surprindă imagini cu polii soarelui VIDEO
Stiinta-sanatate
Nava spaţială europeană Solar Orbiter a celor de la Airbus, care va ajunge la o distanţă foarte mică faţă de soare, este gata de lansare, relatează BBC.

Sonda Navei Solar Orbiter sau SolO va fi trimisă în interiorul orbitei planetei Mercur, planeta cea mai apropiată de soare. Astfel cu ajutorul telescopului pot fi surprinse imagini de pe soare.

Acest proiect se va întinde pe o perioadă de 11 ani, însă fascinantul efort va fi foarte relevant pentru întreaga umanitate. Iar cercetătorii speră că vor înţelege mai bine activitatea soarelui.

„Facem toate acestea nu doar de dragul de a ne mări bagajul de cunoştinţe, ci pentru a fi capabili să luăm mai multe măsuri de precauţie, de exemplu pentru a ne proteja sateliţii şi astronauţii, dacă am şti când începe o puternică furtună solară.” a spus Daniel Müller, cercetător în cadrul Agenţiei Spaţiale Europene.

Sonda a fost asamblată în Stevenage, Marea Britanie, de către Airbus. Proiectul a costat 1,5 miliarde de euro, iar Marea Britanie a contribuit cu 220 milioane de euro.

Este o provocare pentru tehnologia Airbus să protejeze sonda care va zbura la 43 milioane kilometri de soare şi va suporta o temperatură de 600 grade Celsius.

Tehnologia este protejată de o armură puternică de titan şi de un sistem complex de răcire.

Pentru ca telescopul să poată surprinde imagini de pe suprafaţa soarelui, scutul din titan este prevăzut cu un sistem de găuri care se deschid pentru scurt timp.

„Interacţiunile dintre plasma solară şi câmpul magnetic solar sunt foarte dinamice, mai ales observate atât de aproape. Iar unele interacţiuni de acest fel se petrec în regiuni mici, de aceea trebuie observate de foarte aproape.” a spus cercetătorul american Holly Gilbert.

Diferenţa dintre proiectul SolO şi celelalte proiecte asemănătoare este că acesta va încerca să surprindă imagini ale regiunilor polare solare.
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus