Stiri de ultima ora

Sfârşitul maladiei SIDA? Un studiu extins arată că medicamentele opresc transmiterea HIV

Sfârşitul maladiei
SIDA? Un studiu extins arată că medicamentele opresc transmiterea HIV
Stiinta-sanatate
Un pacient seropozitiv tratat eficient nu mai transmite virusul HIV, cel care declanşează SIDA. Un nou studiu extins publicat în „The Guardian“ arată că riscurile între partenerii de sex masculin sunt zero, dacă virusul este complet suprimat de antiretrovirale.

Un sfârşit al epidemiei de SIDA s-ar putea întrezări după ce un studiu de referinţă desfăşurat în 14 ţări arată că bărbaţii cu HIV care au urmat un tratament constant şi eficient cu medicamente antioretrovirale nu şi-au mai infectat partenerii. Pentru ca infecţia să dispară este nevoie însă ca toate persoanele cu HIV să urmeze un astfel de tratament complet, conform aceleiaşi surse.

Studiu desfăşurat pe aproape 1.000 de cupluri de sex masculin din Europa în care unul dintre parteneri a primit tratament de suprimare a virusului arată că nu au mai existat cazuri de transmitere la partenerul HIV-negativ, în condiţiile unui sex fără prezervativ.

Deşi 15 bărbaţi au fost infectaţi cu HIV pe durata a opt ani, cât a durat cercetarea, testul ADN a relevat faptul că infecţia a survenit în urma practicării sexului cu altcineva decât partenerul care nu se afla sub tratament.

„Este nemaipomenit, este fantastic!“

„Este nemaipomenit, este fantastic!“ s-a exprimat prof. Alison Rodger, unul dintre autorii principali ai studiului, de la University College London. Cercetarea a fost publicată în revista medicală „The Lancet“. Studii anterioare relevaseră, de asemenea, faptul că  tratamentu protejează cuplurile heterosexuale în care unul dintre parteneri are HIV.

Potrivit lui Rodger aceste cercetări oferă dovezi concludente pentru persoanele gay că riscul de transmitere a HIV cu terapie antiretrovirală este zero. „Constatările noastre susţin mesajul campaniei internaţionale U=U, conform căruia o încărcătură virală nedetectabilă face HIV netransmisibil. “

„Acest mesaj puternic poate să ajute pentru a pune capăt pandemiei de HIV, evitând transmiterea virusului şi combătând stigmatizarea şi discriminarea la care sunt supuse multe dintre persoanele care trăiesc cu HIV“, a adăugat cercetătoarea britanică.

Bruce Richman, directorul executiv al Campaniei de acces la prevenţie - PAC, cel care a lansat U=U, a spus că este extrem de recunoscător cercetătorilor şi participanţilor la acest studiu care a „schimbat pentru totdeauna ceea ce înseamnă să trăieşti şi să iubeşti cu HIV în întreaga lume.“

Diagnosticarea, dificilă în stadii incipiente de boală
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus