Stiri de ultima ora

SARS-CoV-2. Ce sunt testele RT-PCR şi pentru depistarea anticorpilor

SARS-CoV-2. Ce sunt testele RT-PCR şi pentru depistarea anticorpilor
Stiinta-sanatate
SARS-Cov-2 este un virus de tip ARN, adică genomul său nu conţine ADN, ci ARN. Testarea pentru depistarea infecţiei este de două feluri: RT-PCR, Reverse Transcription & Real Time Polymerase Chain Reaction, care indică prezenţa virusului, şi testul pentru depistarea rapidă a anticorpilor.

Testul RT-PCR este singurul din lume care diagnostichează prezenţa virusului. Rezultatele sunt disponibile în câteva ore de la intrarea în lucru a probei. Aparatele de PCR, lucrează cu chituri de zeci şi sute de probe. O tranşă de probe se pune în lucru în momentul colectării numărului complet de probe, de aceea rezultatele în timp real sunt gata în 12-24 de ore, explică specialiştii Intermedicas. 

Potrivit dr. Mela Stănculete, materialul biologic se poate recolta din exudatul faringian, nazal, din secreţiile bronşice sau amprentă anală. 

Primele două tipuri recoltări sunt folosite în mod obişnuit în practică şi sunt utile mai ales pentru pacienţii cu simptome localizate la nivelul căilor aeriene superioare, în forme uşoare şi moderate de boală. 

RT-PCR din secreţiile bronşice prelevate prin bronhoscopie şi lavaj bronhoalveolar sunt necesare la pacienţii care nu mai au simptome de căi respiratorii superioare, ci pneumonie/ bronhopnemumonie, deci la cei cu forme severe şi critice, potrivit aceleiaşi surse. 

Amprenta anală este necesară în scopuri de cercetare, pentru analiza diferitelor efecte fiziopatologice şi implicaţii clinice.

Deşi sensibilitatea şi specificitatea testului este foarte înaltă  - peste 96,5% - nu este absolută, existând şi posibilitatea foarte mică de teste fals pozitive şi fals negative, acestea depinzând de mai mulţi factori, de la momentul bolii în care se face recoltarea, tehnica de recoltare, până la eroare de laborator. 

Ce indică al doilea test şi în ce condiţii se face

Cel de-al doilea test este cel care depistează anticorpii pe care organismul uman îi dezvoltă în urma contactului cu virusul. Întrucât anticorpii nu se produc din primul moment al contactului cu virusul, şi au o curbă de creştere relativ lentă, există un interval de timp între momentul infectării şi momentul în care titrul  - concentraţia - de anticorpi în sânge este suficientă, în care testul este negativ deşi virusul este prezent în organism.

Acesta este motivul pentru care nu poate fi folosit pentrru diagnosticarea bolii, ci ca instrument care arată imunitatea dobândită prin boală sau prin vaccinare. Are rolul de a depista imunitatea şi este folosit preponderant ca măsură epidemiologică de a studia prevalenţa bolii într-o populaţie sau regiune, în scopul de a ghida măsurile medicale, sanitare şi organizatorice social. 

Un alt rol este acela de a tria persoanele în vederea testului PCR atunci când există suspiciunea de boală  - rol controversat şi dificil de gestionat în timpul unei pandemii datorită volumelor mari de testat. 

Testul se efectuează din sânge, de cele mai multe ori din sângele capilar prelevat de la nivelul unui deget, iar rezultatul este disponibil pe loc  - 5-15 minute.

În prezent, nu se efectuează în România. Atunci când vor fi efectuate nu se vor putea achiziţiona din farmacii sau online şi vor fi efectuate de personal medical autorizat de către DSP pentru eşantioane de populaţie constituite de către DSP în colaborare cu Institutul Naţional de Sănătate Publică şi Institutul Naţional de Statistică, în locuri şi cu proceduri reglementate strict juridic. 
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus