Stiri de ultima ora

Roverul Perseverance a ajuns pe Marte. Primele imagini surprinse pe Planeta Roșie

Roverul a amartizat cu bine, după o coborâre periculoasă, și este acum gata să pornească în căutarea unor noi forme de viață. 

Perseverance este cel mai avansat „laborator” de cercetare care a fost trimis vreodată de omenire pe o altă planetă și a ajuns ieri în adâncurile unui crater foarte întins numit Jezero, prima destinație în drumul său de a găsi urme de viață microbiană pe Planeta Roșie.

Vehiculul a traversat spațiul cosmic timp de aproape șapte luni și a parcurs 472 de milioane de kilometri înainte de a ajunge în atmosfera planetei Marte la o viteză de 19.000 km/oră. Procesul complex prin care roverul a gestionat coborârea și amartizarea a fost denumit de specialiștii de la NASA „cele șapte minute de teroare” și reprezintă cea mai elaborată și mai provocatoare manevră efectuată vreodată în domeniul roboticii.

În prima fotografie imortalizată de Perseverance se poate vedea suprafața stâncoasă a planetei, iar într-o a doua imagine realizată de camera de bord este vizibilă priveliștea craterului Jezero.

„Este, cu adevărat, începutul unei noi ere”, a transmis Thomas Zurbuchen, specialist NASA, citat de The Guardian. Cea mai riscantă parte a misiunii care a durat doi ani a fost amartizarea, iar scopul demersului este acela de a căuta posibile semne de viață ale unor microbi care ar fi putut exista pe a patra planetă de la Soare cu miliarde de ani în urmă, atunci când aceasta era mai caldă, mai umedă și, probabil, și un mediu propice pentru găzduirea vieții.

NASA a catalogat misiunea drept cea mai ambițioasă inițiativă americană de până acum, iar scopul ei este unul care o va duce chiar la nivelul următor. Asta pentru că apariția vieții pe Pământ este un eveniment extraordinar care nu a fost încă înțeles pe deplin, iar Planeta Roșie avea în trecut un climat mult mai prietenos, în care se găseau multe dintre substanțele care există acum pe Pământ, arată Colin Wilson, fizician la Universitatea Oxford.
www.yoda.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus