Stiri de ultima ora

Premieră naţională: Observatorul Astronomic de la Galaţi a descoperit o stea variabilă în galaxia Andromeda

Premieră naţională: Observatorul
Astronomic de la Galaţi a descoperit o
stea variabilă în galaxia Andromeda
Stiinta-sanatate
În premieră pentru ţara noastră, la Observatorul Astronomic din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi, a fost descoperită o stea variabilă semiregulată în galaxia Andromeda.

În luna ianuarie 2021, s-au realizat o serie de observaţii astronomice în galaxia Andromeda având ca scop descoperirea de stele gigante sau supergigante roşii care prezintă variabilitate.

Aceste observaţii au fost realizate cu telescopul principal Ritchey-Chretien f/8 cu diametrul oglinzii principale de 400 mm şi camera CCD SBIG STL-6303E dotată cu filtre de fotometrie UBVRI,  câmpul  de  observaţie  al  telescopului  fiind  de 29,8’x19.9’.

Pentru a detecta stele gigante sau supergigante roşii, s-au realizat imagini în filtrele V şi I, pentru fiecare câmp observat, imaginile fiind comparate pentru a vedea dacă există o diferenţă mare de magnitudine care să indice culoarea roşie a stelei. După ce au fost detectate stele roşii în imaginile obţinute, culoarea roşie a acestora a fost confirmată folosind date de la telescopul spaţial Gaia al Agenţiei Spaţiale Europene (ESA).

Cum a fost descoperită steaua variabilă

Magnitudinele măsurate în imaginile obţinute au fost comparate cu magnitudinele din diferite cataloage pentru a detecta variabilitate la aceste stele. Mai departe s-a verificat ce stele roşii şi variabile din câmpul observat sunt cunoscute. Pentru stelele roşii necatalogate ca fiind variabile, s-au accesat datele fotometrice ale survey-ului astronomic ZTF (Zwicky Transient Facility), dar şi ale survey-ului Panoramic Survey Telescope and Rapid Response System (Pan-STARRS1), pentru a descoperi şi analiza variabilitatea acestora în timp.

Analiza acestor date a dus în final la descoperirea stelei variabile [M31] Galati V23. În urma analizei curbei de lumină la această stea variabilă, s-au stabilit maximul şi minimul strălucirii, perioada de 824 de zile şi tipul de variabilitate specific stelelor variabile de tip SR (semiregulate).

Ce sunt stelele variabile

Paralaxa mică acestei stele ce se găseşte în catalogul Gaia EDR3, confirmă apartenenţa acesteia la galaxia Andromeda. O altă dovadă în acest sens sunt magnitudinile slabe în infraroşu observate de survey-ul Two-Micron All-Sky Survey (2MASS), dar şi strălucirea stelei care este asemănătoare cu a celorlalte stele variabile semiregulate din galaxia Andromeda.

Stelele variabile semiregulate sunt un grup numeros de stele pulsante. Acestea sunt stele gigante şi supergigante, aparţinând tipurilor spectrale intermediare şi târzii. Ele prezintă periodicitate vizibilă în schimbările lor de strălucire întrerupte uneori de neregularităţi.

Perioadele de variaţie sunt situate în intervalul 20 – 2.000 de zile, în timp ce formele curbelor de lumină sunt destul de diferite cu amplitudini variind de la câteva sutimi la mai multe magnitudini. Cel mai cunoscut exemplu de stea variabilă semiregulată este Betelgeuse, care se găseşte la aproximativ 548 ani-lumină faţă de Pământ. Aceasta este cea de-a zecea stea ca strălucire de pe cerul nopţii, iar după Rigel, a doua ca strălucire din constelaţia Orion.

Astroclubul ”Călin Popovici”, program educaţional pentru pasionaţii de astronomie

Dacă am observa cerul nopţii în infraroşu apropiat, Betelgeuse ar fi cea mai strălucitoare stea. Aceasta a evoluat rapid datorită masei sale mari şi cel mai probabil în 100.000 de ani îşi va încheia evoluţia ca supernovă. Galaxia Andromeda este o galaxie spirală situată la aproximativ 2,5 milioane de ani-lumină faţă de Pământ şi cea mai apropiată galaxie mare de Calea Lactee (galaxia noastră).

Aceasta poate fi vizibilă cu ochiul liber ca o mică nebulozitate, dacă observăm cerul într-o noapte fără Lună, departe de poluarea luminoasă a marilor oraşe. Astronomii estimează că în galaxia Andromeda sunt aproximativ un trilion de stele (1x1012) de două ori mai multe ca în galaxia noastră.

Diametrul galaxiei Andromeda este de aproximativ 220.000 ani-lumină şi peste aproximativ 4,5 miliarde de ani, aceasta se va ciocni cu galaxia noastră. În urma acestei fuziuni se va forma o galaxie eliptică gigantică sau o galaxie lenticulară mare.

Echipa care a realizat toate aceste lucruri a fost formată din Ovidiu Tercu – coordonatorul Observatorului astronomic din Galaţi şi Gabriel Neagu, membru al Astroclubului ”Călin Popovici” – care este principalul program educaţional ce se derulează în cadrul Secţiei Planetariu/Observatorul astronomic. Până în acest moment la Observatorul astronomic din Galaţi au fost descoperite 23 stele variabile.

Vă mai recomandăm să citiţi şi:

Olimpic internaţional la Astronomie, Teodor învaţă copiii săraci să scrie şi vrea să descifreze misterele Universului
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus