Stiri de ultima ora

”Pacienţii cu un control slab al glicemiei şi complicaţii ale diabetului au risc crescut de contaminare” Recomandări pentru protecţia în faţa Covid-19

”Pacienţii cu un control slab al glicemiei şi complicaţii ale diabetului au risc crescut de contaminare” Recomandări pentru protecţia în faţa Covid-19
Stiinta-sanatate
Conf. dr. Anca Pantea Stoian, Departamentul de Diabet, Nutriţie si Boli Metabolice, Universitatea de Medicină şi Farmacie ”Carol Davila” din Bucureşti şi vicepreşedinte al Comisiei Naţionale de Diabet,Nutriţie şi Boli Metabolice din Ministerul Sănătăţii, face câteva recomandări pentru pacienţii cu diabet de tip 1 şi 2, în cadrul campaniei ”Asumă-ţi să fii sănătos!

Pacienţii cu boli cronice şi cu o vârstă înaintată sunt cei mai vulnerabili. Printre aceştia, pacienţii cu diabet zaharat, mai ales cei care au un control slab al profilului glicemic şi care prezintă complicaţii alte diabetului, au risc crescut de contaminare şi de dezvoltare a simptomatologiei severe.Persoanele care prezintă sindrom metabolic, obezitate precum şi o boală cardiovasculară se regăsesc alături de pacienţii diabetici printre cele mai expuse şi fragile categorii de pacienţi la infecţia SARS-COV-2.

În România sunt înregistrate , în Programul Naţional de Diabet, peste 800.000 de persoane şi conform studiului Mentor şi Predatorr prevalenţa diabetului zaharat este de peste 11% . Până în data de 11 aprilie 2020 , erau înregistrate 281 de decese cauzate de infecţia cu COVID-19, şi aproximativ 27% dintre aceştia prezentau diabet zaharat. Dacă luăm în considerare asocierea dintre diabet zaharat şi boala cardiovasculară, numărul deceselor este mai mult de jumătate din totalul înregistrat. 

Sunt persoanele cu diabet zaharat mai vulnerabile în faţa infecţiei SARS COV-2?

Indiferent că este vorba despre persoane cu Diabet de tip 1 sau tip 2, aşa cum se ştie, aceşti pacienţi  sunt mult mai vulnerabili la infecţii. Totusi, nu a fost stabilit un risc diferit între pacienţii cu tip 1 şi cei cu tip 2 de diabet, toţi fiind expuşi în aceeaşi măsură înregistrând un risc de infecţie de 2-3 ori mai mare comparativ cu populaţia generală. 

Una dintre explicaţiile unanim acceptate este raportată la dezechilibrul metabolic cronic, în special controlul glicemic slab. Pe de altă parte, prezenţa complicaţiilor diabetului sau alte boli cronice coexistente cresc riscul de infecţie cu COVID-19 pentru această categorie de pacienţi. Un factor de risc major pentru evoluţia severă a pacienţilor cu diabet zaharat şi COVID-19 este şi vârsta ; persoanele ≥65 ani fiind mai vulnerabile. 

1. Asigurarea medicaţiei şi a consumabilelor pentru  perioada izolării la domiciliu

Ar fi indicat ca pacienţii să pregătească o listă de medicaţie curentă şi să roage medicul curant/de familie/diabetolog să le prescrie medicaţia pentru o perioadă de 1-3 luni (conform prescripţiei medicale) pentru a evita deplasările repetate la farmacii şi cabinete medicale. Să aibă la dispoziţie numărul de telefon al medicului de familie/medicului diabetolog/farmacistului şi contactul unui membru al familiei/apropiat. Dacă anumite medicamente nu se găsesc temporar în farmacii, comunicaţi acest aspect medicului pentru ca acesta să vă poată oferi alternative terapeutice.

- Pacienţii insulinodependenţi trebuie să se asigure că au un stoc rezonabil de insulină, în limita prescripţiei şi depozitarea acesteia în mod corespunzator. De asemenea, consumabilele pentru testarea glicemiei trebuie asigurate în limite rezonabile şi , eventual , procurarea testelor pentru determinarea corpilor cetonici urinari. 

-Pacienţii care folosesc pompe de insulină şi/sau senzori de monitorizare glicemică,trebuie sa se asigure că au consumabilele necesare într-o cantitate suficientă. Este important să se respecte indicaţiile de folosire ale acestora şi să nu prelungească utilizarea lor în afara recomandărilor. Bandeletele pentru testarea corpilor cetonici urinari sunt de asemenea necesare.

- Pacienţii insulinodependenţi, cu regim intensificat de insulină, în special cei cu diabet tip 1 să se asigure că deţin o rezervă de glucagon (3-4 kit-uri) pentru corectarea hipoglicemiilor severe.

 2.Pacienţii trebuie să respecte tratamentul prescis şi recomandările unui stil de viaţă sănătos

-Prescripţia dietetică, calcularea cantităţii de carbohidraţi, diversificarea alimentaţiei cu un aport crescut de legume, fructe, proteine precum şi hidratarea corectă trebuie respectate cu stricteţe. Totusi, un stoc de produse pe bază de zahăr ar trebui să aibe fiecare pacient diabetic pentru a putea corecta eventualele episoade de hipoglicemie sau dacă se instalează imposibilitatea de alimentare orală  normală (tablete de dextroză,băuturi îndulcite, miere, bomboane).

-Exerciţiul fizic , chiar şi la domiciliu, de minim 30 minute zilnic , bazat pe exercitii uşoare este de asemenea, un factor important de obţinere şi păstrare a unui bun control glicemic. Evitarea sedentarismului este un deziderat.

-Igiena somnului este la fel de importantă, în perioada izolării la domiciliu, când multe persoane sunt tentate să amâne repaosul nocturn cât mai târziu în noapte, pierzând orele importante ale unui somn de calitate.

-Consumul de alcool şi alimente , bogate din punct de vedre caloric, ar trebui evitate cât mai mult cu putinţă. Păstrarea greutăţii este de asemenea, un factor important ce influenţează valorile glicemice.

-Izolarea socială poate produce stare de anxietate, panică sau depresie. Orice modificare resimţită trebuie semnalată medicului care vă poate orienta către un serviciu specializat . Pentru evitarea acestor efecte păstraţi legătura cu cei dragi, petreceţi timp de calitate citind sau dedicaţi-vă unui hobby.
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus