Stiri de ultima ora

OMS descurajează folosirea medicamentului remdesivir pentru pacienții cu COVID-19

OMS descurajează folosirea medicamentului remdesivir pentru pacienții cu COVID-19
Stiinta-sanatate
Medicamentul a fost unul dintre cele utilizate pentru tratarea infecţiei cu nooul coronavirus a preşedintelui american Donald Trump. Este autorizat sau aprobat pentru utilizare ca tratament Covid-19 în mai mult de 50 de ţări, inclusiv în România. OMS nu recomandă folosirea redemsivir, din cauza unor posibile efecte secundare şi preţului mare.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă să nu se administreze remdesivir bolnavilor de covid-19 internaţi la spital, deoarece acest medicament antiviral nu evită nici morţile şi nici nu este eficient împotriva formelor grave de covid-19, relatează AFP preluată de News.ro.

Organizaţia a luat această decizie în urma avizului grupului său de experţi - ale cărui concluzii sunt publicate în revista medicală British Medical Journal.

Aceşti experţi subliniază ”posibilitatea unor importante efecte secundare” ale acestui medicament, dar şi ”preţul său relativ important şi implicaţiile logistice”, întrucât el este ”necesar să fie administrat intravenos”.

În Franţa, Înalta Autoritate de Sănătate (HAS) a stabilit că interesul medicamentului - sau ”serviciul medical făcut” - este ”slab”. De asemenea, Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a anunţat la 2 octombrie că va studia semnalări potrivit cărora ”probleme renale acute” ar putea avea legătură cu administrarea redemsivir.

Experţii OMS şi-au bazat concluziile pe analiza a patru teste clinice internaţionale care compară eficienţa a diverse tratamente şi care au inclus 7.000 de pacienţi spitalizaţi cu covid-19.

Un studiu făcut public la jumătatea lui octombrie şi efectuat în peste 30 de ţări, cu susţinerea OMS, conchidea că redemsivirul nu şi-a dovedit beneficiile în privinţa reducerii mortalităţii.

Potrivit unui studiu publicat la sfârşitul lui mai în revista americană New England Journal of Medicine, el reduce - uşor - durata restabilirii bolnavilor de covid-19 spitalizaţi  - de la 15 la 11 zile în medie.

Experţii OMS subliniază că nu se poate spune, în acest stadiu, că redemsivir nu are niciun beneficiu. Însă faptul că eficienţa sa nu a fost dovedită şi posibilele inconveniente - posibile efecte secundare şi preţul - i-a determinatsă nu-l recomande.

La sfârşitul lui octombrie, Gilead anunţa că redemsivirul i-a adus deja 900 de milioane de dolari în trimestrul trei, medicamentul costând 2.340 USD.  

OMS recomandă de mai multe luni folosirea tratamentelor cu Dexametazonă, un medicament cu corticosteroizi foarte accesibil pe piaţa internaţională, pentru cazurile grave de COVID-19, având în vedere că este cel care a dat cele mai bune rezultate până la această dată. 
www.rfi.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus