Stiri de ultima ora

Oamenii de ştiinţă americani au reuşit să elimine virusul HIV la şoareci. Studiu

Oamenii de
ştiinţă americani au reuşit să elimine virusul HIV la şoareci. Studiu
Stiinta-sanatate
O echipă de cercetători de la Universitatea din Nebraska şi la Temple University din Philadelphia au anunţat că în urma combinaţiei a două tehnologii avansate au reuşit eliminarea virusului care provoacă SIDA . Cercetarea s-a desfăşurat deocamdată pe şoarecii de laborator.

Această realizare este însă departe de o posibilă aplicare pe pacienţi umani, au declarat de la început autorii studiului - Prasanta K. Dash, Rafal Kaminski şi Ramona Bella – citaţi de revista „Nature“.

Terapiile actuale folosesc medicamentele antiretrovirale, dar virusul rămâne în corp în formă latent şi se reactivează dacă tratamentul se întrerupe.

Cercetătorii au dezvăluit că. într-o primă fază, în cadrul studiului s-a procedat la o formă de tratament antiretroviral cu eliberare lentă şi cu acţiune prelungită, procedură cunoscută sub denumirea LASER ART (long-action slow-effective release antiviral therapy), iar în a doua etapă, la tehnica CRISPR de editare genetică.

Prima procedură a fost urmată timp de mai multe săptămâni pentru a realize o reducere la minimum a multiplicării virusului în ţesuturi, măduva spinării sau splină– acestea fiind considerate adevărate „izvoare“ pentru HIV- Pentru a extrage apoi ultimele urme de HIV, cercetătorii au utilizat tehnica de editare genetică CRISPR-Cas9, care permite îndepărtarea sau înlocuirea unor părţi din genom.

Aceste două tehnici combinate au dus la eliminarea virusului la o treime din şoarecii supusşi experimentului.

„Este un prim pas important către un drum mult prea lung pentru eradicarea virusului“, au conchis autorii
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus