Stiri de ultima ora

O nouă stare a materiei: energia electrică ar putea deveni mult mai ieftină

O nouă stare a materiei: energia electrică ar putea deveni mult mai ieftină
Stiinta-sanatate
În şcoală suntem învăţaţi că materia are trei stări: solid, lichid şi gaz. Dar, spun cercetătorii, ar exista peste 15 stări ale materiei, iar cercetătorii au descoperit-o pe una dintre ele. Astfel, ar putea să schimbe modul în care e produsă energia.

Cercetătorii nu se mulţumesc cu observaţiile simple, în care materia are doar trei stări. Ei au descoperit alte stări, cum ar fi plasma sau condensarea Bose-einstein. Astfel, au studiat densitatea, compoziţia chimică şi conductivitatea. O echipă de fizicieni a testat proprietăţile fazei unui nou tip de material creat în laborator, au văzut ceva nemaiîntâlnit.

Substanţa pe care au observat-o era izolatoare, superconductoare, metal şi magnet în acealaşi timp. Rezultatele lor au fost publicate în revista „Science Advances“. Oamenii de ştiinţă au luat un aranjament cristalin de molecule de carbon-60 şi au introdus atomi de rubidiu, un metal alcalin. Cercetătorii au putut apoi controla distanţa şi presiunea dintre moleculele de carbon, prin manipularea atomilor de rubidiu.

În timp ce făceau acest lucru, oamenii de ştiinţă au putut observa o fază care a transformat material din izolator în conductor, un proces numit efectul Jahn-Teller, care a fost preconizat prima oară în 1937.

Pentru a concluziona că cercetătorii au descoperit o nouă stare a materiei, alte echipe de specialişti din toată lumea vor trebui să replice aceste rezultate.

De ce e importantă descoperirea?

Deşi, teoretic, totul pare foarte complicat, transformarea unui metal în superconductor ar putea să transforme transportul energiei. Momentan sunt folosite pentru transport materiale cum ar fi aluminiul sau cuprul, dar acestea au o anumită rezistenţă care reduce eficienţa.

De exemplu, în procesl de transmitere a energiei electrice de la centrala unde a fost creată până într-o casă, se pierde 6% din cantitatea produsă.

Superconductorii au rezistenţă  zero, ceea ce va duce la o eficienţă mult mai mare. Cercetătorii au dat peste superconductori până acum, dar aceştia trebuie răciţi până la -107 grade Celsius. Astfel, cantitatea de energie necesară răcirii acestor materiale e mai mare decât cea care va fi câştigată dacă ar fi folosiţi pe scară largă.
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus