Stiri de ultima ora

Mituri despre prezervative. Ce prejudecăţi avem despre cea mai eficientă metodă de evitare a bolilor sexuale

Mituri despre prezervative. Ce prejudecăţi
avem despre cea mai eficientă metodă de evitare a bolilor sexuale
Stiinta-sanatate
16% din tinerii cu vârste până în 24 de ani nu au folosit niciodată prezervativul

Cea mai bună cale de evitare a sarcinilor nedorite, dar şi a bolilor cu transmitere sexuală este utilizarea prezervativului. România este pe locul al doilea în topul statelor europene la incidenţa sifilisului. Explicaţia cea mai simplă este aceea că ne ferim de prezervativ.

Numărul bolilor cu transmitere sexuală continuă să se menţină constant, ba chiar să crească în România, ţara noastră fiind a doua în clasamentul european la capitolul incidenţă, potrivit datelor Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor.

Principala cauză este  contactul sexual neprotejat,  folosirea prezervativului fiind pentru mulţi un subiect aproape tabu. Statisticile arată că peste 30% din tinerii cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani nu au folosit prezervativul la primul contact sexual, în timp ce 16% din ei nu au folosit niciodată această metodă de protecţie.Banalul prezervativ este însă esenţial atât în evitarea BTS, înclusiv a HIV,  cât şi a sarcinilor neplanificate.

Iată care sunt cele mai frecvente mituri legate de prezervative.

Adevăr. Când sunt utilizate aşa cum trebuie, prezervativele din latex sunt extrem de eficiente în evitarea sarcinilor nedorite şi a bolilor cu transmitere sexuală. Persoanele alergice la latex pot utiliza prezervative din poliuretan (plastic). Cele naturale (din intestine de miel) pot avea mici pori prin care viruşii pot pătrunde, astfel că nu sunt eficiente în prevenirea bolilor sexuale transmisibile sau a hepatitei B.

2.Lubrifianţii pe bază de uleiuri, cum sunt uleiurile pentru bebeluşi sau vaselina, sunt sigure în utilizarea prezervativelor din latex.

Adevăr. Doar utilizarea lubrifianţilor pe bază de apă sunt indicate. Cele pe bază de ulei slăbesc prezervativul şi pot cauza ruperea acestuia.

3.Prezervativele se pot rupe în cazul în care vârful nu este prins pentru a elimina bulele de aer.

Adevăr. Prindeţi întotdeauna vârful prezervativului înainte de a-l derula.

4. După actul sexual, un bărbat ar trebui să se retragă imediat fixând baza prezervativul ui  cu mâna

Adevăr. Această manevră  va împiedica alunecarea  sau deplasarea prezervativului şi eventualele scurgeri nedorite în vaginul partenerei.

5.Dacă e spălat cu grijă, un prezervativ poate fi utilizat din nou.

Adevăr. Un prezervativ poate fi utilizat o singură dată în timpul unui act sexual. Dacă pasiunea loveşte din nou, cea mai bună soluţie este un alt prezervativ.

6. Ca să fii pregătit, e întotdeauna bine să ai un prezervativ în portofel.

Adevăr. Prezervativele păstrate lângă o sursă de căldură precum compartimentul unui portofel, se poate deteriora. Este indicat ca acesta să fie depozitat într-un buzunar exterior sau într-un loc uscat,  răcoros.

7. La fel ca orice alt produs, prezervativul are dată de expirare.

Adevăr. Cele mai multe prezervative sunt garantate între 3 şi 5 ani. Verificaţi întotdeauna data imprimată pe cutie.

8. Există doar o mărime universală.

Adevăr. Unele companii produc  mărimi mai mari pentru acele persoane care chiar au nevoie de aşa ceva. Însă nu trebuie uitat că prezervativul standardizat este suficient de mare pentru a acoperi craniul unei persoane. Prin urmare, mărimea standardizată poate fi destul de generoasă pentru a se potrivi majorităţii bărbaţilor.
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus