Stiri de ultima ora

Mituri despre cancerul la sân pe care trebuie să le ştii.

Mituri despre cancerul la sân pe care trebuie să le ştii.
Stiinta-sanatate
Cancerul la sân este o boală frecventă la femeile în varsta de peste 50 de ani. Riscul de cancer mamar la femeile între 30 şi 40 de ani este de aproximativ 1 la 250, în timp ce pentru femeile între 40 şi 50 de ani este de 1 la 70, scrie sfatulparintilor.ro.

1. Cancerul la sân nu poate fi prevenit

Adevărul: Până la 98% din cazurile de cancer la sân pot fi prevenite prin dietă, suplimente alimentare, expunere la soare, exerciţii fizice, evitarea expunerii la produse toxice.

2. Chimioterapia este cea mai sigură cale de a trata cancerul

Adevărul: Chimioterapia are efecte adverse serioase: vomă, căderea părului, afectarea muşchilor, creierului, inimii, rinichilor şi ficatului. Multe dintre aceste efecte adverse rămân permanente.

3. Mamografiile sunt cea mai bună cale pentru detectarea cancerului la sân

Adevărul: Doar una din 10 femei beneficiază de pe urmă acestei analize, restul fiind traumatizate.

Cel puţin aşa reiese dintr-un studiu realizat în Danemarca, potrivit căruia mamografiile mai mult fac rău, decât ajută. Cercetătorii au examinat efectele negative şi beneficiile unor programe de screening la peste 500.000 de femei din Statele Unite, Canada, Scoţia şi Suedia. Autorii studiului spun că pentru fiecare 2000 de femei care au făcut mamografii timp de 10 ani, doar una beneficiază de prelungirea speranţei de viaţă, în timp ce 10 îndură un tratament dur cu potenţial traumatizant.

4. Dacă mamă a avut cancer la sân, o să fac şi eu

Adevărul: Înainte de a fi cauzat de gene, cancerul este cauzat de un stil de viaţă nesănătos.

Un stil de viaţă nesănătos, fumatul, expunerea la solvenţi chimici, parfumuri, produse de curăţat, pesticide, cosmetice toxice sunt principală cauza a apariţiei cancerului. Lucrurile sunt cu atât mai grave dacă în familie există un istoric legat de cancer.

5. Soarele duce la apariţia cancerului

Adevărul: Soarele generează vitamină D în organism, care previne 78% din toate tipurile de cancer.

Desigur, mitul se adevereşte în condiţiile în care expunerea la soare este exagerată.
RomaniaLibera.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus