Stiri de ultima ora

Mit demontat. De ce braţul vaccinat anti-COVID nu capătă proprietăţi magnetice

Mit demontat. De ce braţul vaccinat anti-COVID nu capătă proprietăţi magnetice
Stiinta-sanatate
Dacă locul unde a fost făcut vaccinul ar căpăta proprietăţi magnetice, ar însemna că prin vaccin s-ar injecta un element chimic capabil să provoace o asemenea reacţie la contactul cu diverse obiecte. Niciunul dintre componentele vaccinurilor autorizate în Uniunea Europeană, fie că e vorba de Pfizer/BioNTech, Moderna, Johnson & Johnson sau AstraZeneca, n-ar putea să contribuie la obţinerea unui asemenea efect. 

Şi în Statele Unite, un grup de oameni de ştiinţă denunit Health Feedback, care analizează şi demontează informaţiile false despre ştiinţă, a arătat că niciunul dintre vaccinurile contra COVID-19 autorizate de Agenţia americană a Medicamentului nu conţine metale sau vreun alt component magnetic, informează Digi24.   Iată  prospectul şi ingredientele vaccinurilor  Pfizer/BioNTech, Moderna, Johnson & Johnson şi AstraZeneca, făcută publică de Agenţia Europeană a Medicamentului.

Vaccinurile împotriva CODIV-19 nu conţin metale

La  BBC,  jurnalistul Jack Goodman a făcut o cercetare şi a arătat că niciunul dintre vaccinurile anti-COVID nu conţine metale care să capete proprietăţi magnetice. E adevărat că alte vaccinuri conţin un nivel foarte scăzut - şi sigur - de aluminiu, dar fizica de şcoală generală ne învaţă că acest element nu poate fi magnetizat.

Vincent Maréchal, profesor de virologie la Universitate Sorbonna din Paris, spune că „dacă aceste informaţii false seduc oamenii, este pentru că se bazează pe o confuzie ce are o parte infimă de adevăr”. Într-adevăr, 30 dintre cele 56 de vaccinuri autorizate în Franţa au săruri de aluminiu ca adjuvant pentru a creşte răspunsul imunitar. Şi chiar dacă aluminiul este un metal, el nu este magnetic, reaminteşte profesorul, citat de  Le Parisien . 

Eric Palm, fizician american care s-a specializat în cercetări asupra magnetismului, a declarat pentru BBC că nu există niciun argument din punct de vedere fizic pentru a susţine ideea inducerii prin vaccin a unor proprietăţi magnetice în corp. Acul seringii este extrem de mic, o fracţiune dintr-un milimetru. Chiar dacă ai injecta o particulă cu capacităţi magnetice extraordinare, ea ar fi prea mică pentru a avea suficientă forţă ca să ţină un corp magnetic ataşat de pielea ta.

Mitul monedelor lipite de piele

Fizicianul Eric Palm a transmis că poţi ataşa cu uşurinţă o monedă de pielea umană. Cu toţii am făcut asta când eram copii, lipindu-ne monede de frunte, spune acesta. Asta se întâmplă din cauza transpiraţiei, grăsimilor de suprafaţă sau pentru că cineva pur şi simplu se foloseşte de un truc - de pildă, rămăşiţe de lipici de la o bandă adezivă - pentru a ataşa magnetul de piele.

Chiar dacă vaccinul ar conţine un atom de fier, de cobalt sau de nickel, cantitatea injectată ar fi insuficientă pentru a forma un magnet, arată şi Hélène Fischer, cercetătoare la Institutul Jean-Lamour şi profesor la Universitatea Lorraine, citată de  20minutes.fr . „Noi toţi avem ioni de fier în corpul nostru şi cu toate acestea nu suntem magnetici”, arată cercetătoarea.

„Încetaţi să credeţi tot ce vedeţi pe reţelele sociale!” 

Multe dintre clipurile care s-au răspândit pe reţelele sociale şi care arătau „dovezi” ale presupusului magnetism al vaccinurilor erau, iniţial, pur şi simplu nişte glume, nişte farse făcute de diverşi utilizatori cunoscuţilor, informează BBC.
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus