Stiri de ultima ora

Laureații Nobelului pentru Fizică 2020 sunt Roger Penrose, Reinhard Genzel și Andrea Ghez -

Laureații Nobelului pentru Fizică 2020 sunt Roger Penrose, Reinhard Genzel și Andrea Ghez -
Stiinta-sanatate
Premiul Nobel pentru Fizică în 2020 este acordat lui Roger Penrose, Reinhard Genzel și Andrea Ghez pentru descoperirea „secretele întunecate ale găurilor negre și Căii Lacatee”, potrivit deciziei anunțate de Comitetul Nobel.

Academia Regală de Științe din Suedia a decis să acorde jumătate din Premiul Nobel pentru Fizică 2020 lui Roger Penrose (Universitatea din Oxford, Marea Britanie), „pentru că a descoperit că formarea găurilor negre este o predicție robustă a teoriei generale a relativității”. Cealaltă jumătate se îmaprte între Reinhard Genzel (Institutul Max Planck pentru Fizică Extraterestră, Germania, și Universitatea din California, Berkeley, SUA) și Andrea Ghez (Universitatea din California, Los Angeles, SUA) „pentru descoperirea unui obiect compact supermasiv în centrul galaxiei noastre”.Sezonul premiilor Nobel 2020 a debutat luni cu acordarea celui pentru Medicină, laureații din acest an fiind Harvey J. Alter, Michael Houghton și Charles M. Rice „pentru descoperirea virusului Hepatitei C”.

Semnificația medaliei „Natura Scientia” a Nobelului pentru Fizică

Pe lângă medalia din aur, laureații din acest an ai Nobelului pentru Fizică vor primi un premiu în bani în valoare de 10 milioane de coroane suedeze (955.000 de euro), suma fiind mai mare cu un milion de coroane suedeze (125.000 de euro), față de anul trecut.Pe medalia din aur a laureaţilor Nobel pentru Fizică este reprezentată Natura, sub forma unei zeiţe, asemănătoare cu Isis, care iese dintre nori şi are în mâini cornul abundenţei. Vălul care îi acoperă faţa austeră este susţinut de Geniul Ştiinţei. De jur împrejurul medaliei este inscripționat un citat din Vergilius Aeneid, „Inventas vitam juvat excoluisse per artes (Invenţiile îmbogăţesc viaţa, pe care arta o înfrumuseţează)”, iar în partea de jos este gravat numele laureatului.

Doar trei femei au mai luat anterior premiul Nobel pentru Fizică

În 2019, premiul a fost câștigat de James Peebles, Michel Mayor şi Didier Queloz, pentru „contribuţiile lor în înţelegerea evoluţiei Universului şi a locului Pământului în cosmos”.

Câştigătorii Premiului Nobel pentru Fizică în 2018 au fost Arthur Ashkin, Gérard Mourou şi Donna Strickland, „pentru invenţiile revoluţionare din domeniul fizicii optice”.

În 2017, savanţii Rainer Weiss, Barry C. Barish şi Kip. S. Thorne au fost laureații prestigioaselor distincții, „pentru contribuţii decisive la detectorul LIGO şi pentru observaţiile undelor gravitaţionale”.

De la acordarea primului premiu Nobel pentru Fizică, în 1901, distincția a fost decernată de 113 ori către 213 laureați, până în 2019. În afara de Andrea Ghez, Marie Curie (1903), Maria Goeppert-Mayer (1963) şi Donna Strickland (2018) au fost singurele trei femei care au primit prestigioasa medalie Nobel pentru Fizică înainte de 2020.

Următoarele premii Nobel din sezonul 2020 care vor fi anunțate sătămâna aceasta sunt pentru Chimie (miercuri, 7 octombrie), Literatură (joi, 8 octombrie) și Pace (vineri, 9 octombrie). Luni, 12 octombrie, se va încheia sezonul premiilor Nobel 2020, odată cu anunțarea premiului pentru Economie.

Articolul Laureații Nobelului pentru Fizică 2020 sunt Roger Penrose, Reinhard Genzel și Andrea Ghez apare prima dată în Descopera.ro.

descopera.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus