Stiri de ultima ora

Jurnal de sarcină: toate etapele prin care trec mama şi copilul pe parcursul celor 9 luni

Jurnal de sarcină: toate etapele prin care trec mama şi copilul pe parcursul celor 9 luni
Stiinta-sanatate
În săptămâna 3 de sarcină, ovulul fecundat va începe să se dividă şi îşi continuă drumul către implantarea în uter.

După ce embrionul se ataşează de uter, celulele se multiplică. În zilele imediat următoare au loc o mulţime de transformări: se formează ţesuturile primordiale ale epidermei, unghiilor, ale nervilor, creierului, măduvei spinării, ale sistemului digestiv şi ale căilor respiratorii; începând din ziua a 22-a, îi poţi asculta bătăile inimii; apoi i se dezvoltă membrele superioare şi rinichii, i se formează un intestin primitiv şi începe să-i funcţioneze circulaţia sangvină.

În prima lună, embrionul măsoară 5-7 mm, i se dezvoltă membrele inferioare, glandele endocrine, stomacul şi pancreasul. Uterul mamei are dimensiunea unei mandarine.

E momentul să renunţi la vicii

În primele trei luni se formează organele copilului. De aceea, în această perioadă medicii recomandă viitoarei mame atenţie maximă la alimentaţie şi la administrarea anumitor medicamente, evitarea consumului de alcool şi de tutun şi a radiografiilor care nu sunt neapărat necesare.

În luna a doua se formează trăsăturile feţei

În această perioadă, uterul devine suficient de mare încât să înceapă să apese pe vezica urinară şi să o trimită pe mamă la toaletă din ce în ce mai des. Sânii devin mari şi, uneori, dureroşi. Cantitatea de sânge din corp creşte cu aproximativ 4-6 litri, iar inima bate mai rapid, cu 10-15 bătăi în plus pe minut.

Aceasta este luna pe care nicio femeie nu o aşteaptă cu nerăbdare, deoarece acum gravida se simte cel mai rău: are ameţeli, nu se poate concentra, vomită, are senzaţia de picioare grele, este permanent obosită, are stare de somnolenţă. Toate aceste simptome pot duce la o mică pierdere în greutate. Starea de spirit trece foarte uşor de la tristeţe la fericire extremă din cauza hormonilor care încep să invadeze corpul.

Cât priveşte dezvoltarea embrionului, acesta ajunge într-o lună de la 7 mm la 4 cm şi cântăreşte 11 grame. Acum se formează trăsăturile feţei: se conturează ochii, gura, urechile. Tot în această lună încep şi micile „plimbări” ale embrionului în uter, însă fără ca mama să le simtă.

Luna a treia - copilul capătă identitate sexuală

Circulaţia sangvină a mamei se accelerează pentru a favoriza hrănirea bebeluşului prin intermediul cordonului ombilical. În cele mai multe cazuri, în luna a treia neplăcerile (greaţa, ameţelile) sunt înlocuite de o creştere a energiei şi de bucuria de a aştepta un copil.

Aceasta este luna în care fătul începe să posede propria identitate: i se formează amprentele digitale şi sexul. Ajunge până la greutatea de 65 de grame şi la lungimea de 11 cm. 

La această vârstă, fătul produce globule roşii şi albe. Tot acum începe să i se contureze scheletul, i se separă degetele, iar trăsăturile feţei se perfecţionează: îi apar buzele, pleoapele şi fruntea.

Acum, micuţul începe să simtă gustul mâncării, deoarece în luna a treia are şi papile gustative. În plus, mişcările lui în uter devin mai ample, începe să se joace cu cordonul ombilical şi îşi suge degetul.

Luna a patra - inima îi bate tare

Orice încercare de a ascunde rotunjimea pântecelui este inutilă, pentru că micuţul a căpătat proporţii: are aproape 350 de grame şi 22 de cm. Toate organele sunt formate şi încep să funcţioneze, inima îi bate cu 140 de pulsaţii pe minut. Nu respiră încă, însă diafragma se mişcă şi permite lichidului amniotic să intre şi să iasă din plămâni.

Este posibil ca mama să prezinte scurgeri vaginale abundente, din cauza hormonilor. Nu este motiv de îngrijorare, decât în cazul în care aceste scurgeri îşi schimbă culoarea sau mirosul.

Pentru a preveni apariţia vergeturilor, acum este momentul ca mama să acorde o importanţă specială masajului cu creme hidratante pe zona abdomenului, sânilor, coapselor, picioarelor.

Sexul şi sarcina

Începând din luna a patra de sarcină, libidoul mamei este în creştere. Specialiştii sunt de părere că viaţa sexuală a viitorilor părinţi nu trebuie să aibă de suferit din cauza sarcinii. Temerile părinţilor că ar putea lovi sau trezi copilul sunt nefondate, deoarece fătul se află în siguranţă în lichidul amniotic, într-un fel de sac protector situat la nivelul colului, care separă uterul de cavitatea vaginală.
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus