Stiri de ultima ora

Gripa nu se tratează cu antibiotice. Sezonul de gripă a început în România. Ce recomandă specialiştii

Gripa nu se
tratează cu antibiotice. Sezonul de gripă a început în România. Ce recomandă
specialiştii
Stiinta-sanatate
Vaccinarea antigripală rămâne singura metodă eficientă de a ocoli îmbolnăvirea

Potrivit datelor oficiale ale Institutului Naţional de Sănătate Publică, la nivel naţional, până la data de 18 noiembrie 2018, au fost confirmate opt cazuri de gripă, iar numarul total de cazuri de infecţii respiratorii acute  find de 90.982, cu 13.8% mai mare comparativ cu cel înregistrat in aceeaşi săptămână a sezonului precedent  - 79.895 cazuri - şi cu 8.7% mai mare, comparativ cu cel din săptămâna anterioară  - 83.680 cazuri.

În cadrul campaniei gratuite de vaccinare antigripală a Ministerului Sănătăţii au fost vaccinate peste 850.000 de persoane din grupele aflate la risc.

Vaccinul devine eficient după 14 zile

„Dacă  acoperirea vaccinală rămâne redusă, decesele vor fi numeroase în timpul sezonului gripal, mai ales la categoriile aflate la risc. Eficacitatea vaccinului este variabilă, previne 60-70% din infecţii la adulţii cu vârste între 18-64 de ani, iar protecţia se instalează după 14 zile de la vaccinare. Este bine să ne vaccinăm în lunile octombrie şi noiembrie, însă niciodată nu este prea târziu. Vaccinurile gripale sezoniere sunt folosite de peste 50 ani şi au un profil de siguranţă bun. Vaccinarea antigripală creşte foarte mult şansa de a fi protejat şi reduce complicaţiile severe ale bolii“, a declarat prof. dr. Alexandru Rafila, presedintele Societăţea Române de Microbiologie, membru în Comitetul Executiv al  Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii  - OMS Europa.

Gripa este o boală infecţioasă acută, extrem de contagioasă, pacienţii putând dezvolta rapid complicaţii în urma cărora se impune spitalizarea. Conform datelor Centrului European de Prevenire şi Control a Bolilor  - ECDC, în 2016, în Europa, în absenţa vaccinării, au fost estimate 22 milioane de cazuri de îmbolnăviri cu virus gripal, 3,5 milioane de spitalizări şi 171.000 de decese.

„Gripa este o boală cu evoluţie imprevizibilă la nivel individual şi populaţional, o provocare an de an pentru epidemiologi, clinicieni, medici de familie şi virologi. În sezonul gripal trecut, 2017-2018, au fost raportate 1750 cazuri de gripă, de 2,3 ori mai multe faţă de sezonul precedent. S-a detectat circulaţia virusurilor gripale tip A (AH1N1 – 22,3%) şi predominant tip B (66.4%), situaţie asemănătoare cu cea înregistrată la nivel european. În cadrul campaniei gratuite anuale de vaccinare a Ministerului Sănătăţii, au fost vaccinate 1.016.724 persoane, acoperirea vaccinală fiind aproape dublă, comparativ cu cea din sezonul precedent“ a declarat conf. dr. Daniela Piţigoi, Institutul Naţional de Boli Infecţioase “Prof.dr. Matei Balş“.

Ce conţine vaccinul gripal tetravalent

Pentru sezonul gripal 2018-2019, vaccinul gripal tetravalent cu virus inactivat are următoarea compoziţie: A/Michigan/45/2015 (H1N1)pdm09-like virus; A/Singapore/INFIMH-16-0019/2016 (H3N2) – like; B/Colorado/06/2017 – like (din linia B/Victoria/2/87) si B/Phuket/3073/2013.

Se recomandă ca virusul gripal tip B din compoziţia vaccinurilor gripale trivalente să fie tulpina B/Colorado/06/2017-like din linia B/Victoria/2/87.

„Gripa nu este o boala banală, nu este o simplă raceală, iar dacă există antecedente medicale, poate duce la deces. Virusul gripal se răspândeşte usor pe cale aeriană la copiii din colectivităţi, însă, prin natura sa extrem de contagioasă, ajunge cu uşurinţă şi la adulţi. Familiile cu copii la şcoală sunt de două ori mai expuse la infecţia cu virus gripal. Vaccinarea antigripală este o metodă activă de protecţie şi poate fi efectuată începând cu vârsta de şase luni,” spune dr. Anca Drăgănescu, specialist de boli infecţioase şi pediatrie, preşedintele Asociaţiei Pro Imunizare.

Conferinţa a fost organizată de Asociaţia Pro Imunizare, în parteneriat cu Societatea Română de Microbiologie şi Asociaţia Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov, cu sprijinul Institutului Naţional de Boli Infecţioase “Prof.dr.Matei Balş” si Institutului Naţional de Sănătate Publică.
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus