Stiri de ultima ora

FOTO. NASA a identificat locul în care naveta indiană Vikram s-a prăbuşit pe suprafaţa Lunii

FOTO. NASA a identificat locul în care naveta indiană Vikram s-a prăbuşit pe suprafaţa Lunii
Stiinta-sanatate
Agenţia spaţială a anunţat că un satelit al său care orbitează Luna a descoperit modulul Vikram, prăbuşit pe suprafaţa satelitului în luna septembrie.

NASA a prezentat o imagine capturată de satelitul LRO (Lunar Reconnaissance Orbiter), care prezintă zona în care Vikram s-a prăbuşit, precum şi rămăşiţele modulului de aterizare, răspândite în aproximativ 24 de locaţii, pe o distanţă de câţiva kilometri.

Într-un comunicat citat de Guardian , NASA a anunţat că a prezentat o imagine de ansamblu a zonei pe data de 26 septembrie, invitând publicul să caute semne ale modulului de aterizare. O persoană numită Shanmuga Subramanian i-a contactat pe membrii echipei la scurt timp după aceea, identificând o primă rămăşiţă a navetei, la 750 de metri nord-vest de locul prăbuşirii.

În iulie, India a lansat misiunea Chandrayaan-2, în sepranţa de a deveni cea de-a patra ţară (după SUA, Rusia şi China) care reuşeşte să aterizeze cu succes o navetă pe Lună, şi prima care reuşeşte acest lucru la polul sud al satelitului.

Naveta principală, rămasă în orbita Lunii, a lansat atunci modulul lunar Vikram într-o coborâre care ar fi trebuit să dureze cinci zile, însă acesta din urmă nu a mai putut fi contactat atunci când a ajuns la 2100 de metri de suprafaţa Lunii. La câteva zile după acest eveniment, Organizaţia Indiană de Cercetare a Spaţiului a anunţat că a localizat naveta, însă nu a putut lua contactul cu aceasta.
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus