Stiri de ultima ora

Experţii avertizează: Sunt oameni pentru care vaccinul COVID-19 poate fi ineficient

Experţii avertizează: Sunt oameni pentru care vaccinul COVID-19 poate fi ineficient
Stiinta-sanatate
Faptul că, în România, fugim de o realitate incontestabilă, şi anume, că obezitatea ucide, nu schimbă datele problemei. 

„Obezitatea ne afectează sistemul imunitar din mai multe direcţii şi dereglează răspunsul acestuia“, a avertizat doctorul Rajat Madan, expert în boli infecţioase.

„Tocmai de aceea, din cauza acestui sistem imunitar deficitar, şi efectele vaccinului pentru COVID-19 pot fi foarte diferite la o persoană obeză, comparativ cu cineva care nu suferă de această boală“, a continuat Rajat Madan.

Faptul că vaccinul pentru COVID-19 poate fi ineficient în cazul persoanelor obeze nu e o surpriză pentru comunitatea medicală. În trecut, lucrurile au stat exact la fel, şi în cazul vaccinurilor distribuite pentru gripă, tetanos şi hepatita B. Adică, aceste vaccinuri s-au dovedit a fi mai puţin eficiente, în cazul persoanelor cu multe kilograme în plus.

Studiile confirmă pericolul

Profesorul Shenggen Fan a explicat şi el pentru „The Telegraph“ de ce obezii vor fi expuşi, în continuare, în faţa bolii care a creat o pandemie.

„Studiile au arătat că sistemul lor imunitar e afectat grav, din cauza obezităţii şi, drept urmare, nu poate beneficia de o imunitate indusă prin vaccinare pentru COVID-19“, a spus profesorul universitar.

Iar o explicaţie şi mai detaliată a venit din partea „Kaiser Family Foundation“: „Un sistem imunitar sănătos ştie cum să pornească şi să oprească inflamarea, în funcţie de nevoile organismului. Altfel spus, trimite globulele albe şi proteinele pentru a combate infecţia. Un vaccin, în esenţă, declanşează acest răspuns prin inflamare. Dar testele de sânge efectuate în cazul persoanelor obeze au arătat că, din păcate, ei suferă de o stare de inflamare cronică. Practic, la ei, această inflamare nu dispare niciodată“.

Altfel spus, în cazul celor care suferă de obezitate, vaccinul pentru COVID-19 poate să nu oferă protecţia necesară. Asta nu înseamnă că aceste persoane ar trebui să renunţe la vaccinare împotriva COVID-19. Din contră! În schimb, aşa cum a subliniat şi profesorul Shenggen Fan, cei care au multe kilograme peste greutatea normală ar trebui să-şi schimbe drastic stilul de viaţă.

În ce constă această schimbare? În evadarea din stilul de viaţă sedentar pe care îl duc şi schimbarea radicală a regimului alimentar. Primul pas se poate face simplu: prin sport, prin mişcare zilnică şi prin efectuarea unor exerciţii fizice, în mod constant.

Tocmai de aceea, nu mai departe de acum două săptămâni, „Orice fel de mişcare contează, mai ales acum, când încercăm să gestionăm limitările cauzate de pandemia de coronavirus. E absolut necesar să ne mişcăm, zilnic, cu toţii, în siguranţă şi cu soluţii creative“, a spus directorul OMS, Tedros Ghebreyesus, potrivit CNN. 

„Să fii activ, din punct de vedere fizic, e un lucru crucial pentru sănătate şi pentru starea ta de bine. Îţi poate prelungi viaţa“, a a adăugat Ghebreyesus.

„ Adevărul“ a scris, pe larg, aici, despre noile recomandări OMS, privind combaterea sedentarismului.
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus