Stiri de ultima ora

Există sau nu misterioasa Planetă 9? Teoriile din jurul celei mai mari necunoscute a Sistemului Solar

Există sau nu misterioasa Planetă 9? Teoriile din jurul celei mai mari necunoscute a Sistemului Solar
Stiinta-sanatate
În ultimii ani, astronomii au căutat misterioasa Planetă 9 dincolo de orbita lui Pluto, o lume care se presupune că ar avea o masă de zece ori mai mare decât cea a Terrei și o influență majoră inclusiv asupra obiectelor cerești din Sistemul Solar. 

Și pentru că existența ei rămâne incertă, o echipă de cercetători conduși de Kevin Napier de la Universitatea din Michigan sugerează că dorința comunității științifice de a crede în Planeta 9 ar fi putut avea un rol crucial în justificarea originală a rolului său.

În prezent, astronomii sunt de părere că această planetă influențează prezența obiectelor transneptuniene, însă ele sunt atât de îndepărtate încât pot fi detectate atunci când orbitele lor le aduc relativ aproape de Sistemul nostru Solar. Echipa lui Napier a analizat alte 14 astfel de obiecte descoperite în cadrul a trei cercetări diferite și a concluzionat că detectarea lor s-a bazat pe poziția lor întâmplătoare de la momentul respectiv și pe abilitatea telescoapelor folosite.

Cu alte cuvinte, gruparea obiectelor transneptuniene care a fost corelată inițial cu existența Planetei 9 ar fi putut fi rezultatul unei pure întâmplări, iar asta pentru că acestea ar putea fi distribuite uniform la marginea Sistemului Solar, fără să fie influențate gravitațional de vreo planetă încă necunoscută.

„E important să remarcăm că lucrarea noastră nu exclude explicit Planeta X/ Planeta 9; efectele sale dinamice nu sunt încă suficient de bine definite (…) totuși, am arătat că date fiind cunoștințele actuale despre obiectele transneptuniene extreme, nu există nicio dovadă pentru anularea ipotezei”, au explicat cercetătorii.

Totuși, Mike Brown și Konstantin Batygin, de la California Institute of Technology, primii care au propus teoria Planetei 9, sunt de altă părere: „Pot să distingă, prin analiza lor, între o distribuție uniformă și una de tip conglomerat? Răspunsul pare să fie nu”.

„Conglomeratele de obiecte cosmice din îndepărtata centură Kuiper au o mare însemnătate. Este greu să ne imaginăm un proces diferit de cel exercitat de Planeta 9 care să poată genera aceste tipare. Căutările continuă”, a mai spus Brown. 
www.yoda.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus