Stiri de ultima ora

Eclipsă de soare parţială vizibilă, astăzi, şi în România

Eclipsă de soare parţială vizibilă, astăzi, şi în România
Stiinta-sanatate
O eclipsă de soare va avea loc astazi, 10 iunie, iar în România va fi vizibilă parţial în partea nordică a ţării, mai precis în Transilvania, în Banat şi în mare parte din Moldova. Evenimentul spectaculos se va producea după ora 13:00, potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

La punctul maxim al aşa-numitei eclipse inelare, de pe Pământ se va putea vedea Luna ajungând treptat în dreptul Soarelui, care se va transforma, timp de câteva minute, într-un inel luminos subţire, ca un „cerc de foc” pe cerul de iunie. Deşi este parţială, eclipsa poate fi totuşi periculoasă pentru ochi, informează marţi AFP, conform  Digi24. 

Eclipsa va dura aproximativ două ore. La aceste latitudini, ea „nu va fi foarte spectaculoasă” însă, chiar şi aşa, va fi interesant de urmărit, potrivit Florent Delefie de la Observatorul din Paris, care va transmite evenimentul în direct pe canalul său YouTube.

„Pe 10 iunie se produce o eclipsă de Soare care se va vedea ca parţială din jumătatea de nord a ţării noastre. Eclipsa începe cel mai devreme la ora 13:17, în nord-vest, şi va avea ca acoperire maximă 2,1% din discul Soarelui. Dacă doriţi să o priviţi va trebui să folosiţi un filtru special, denumit Mylar, sau cel mai dens filtru de sudură. Prin telescop eclipsa se poate observa prin proiecţie, fără a privi Soarele. Nu priviţi direct Soarele pentru că puteţi orbi”, au transmis reprezentanţii Observatorului Astronomic.
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus