Stiri de ultima ora

Dr. Tudor Ciuhodaru, semnal de alarmă: „Mulţi pacienţi au făcut această boală după ce au băut bere la cutie. Orice doză poate fi letală”

Dr. Tudor Ciuhodaru, semnal de alarmă: „Mulţi pacienţi au făcut această boală după ce au băut bere la cutie. Orice doză poate fi letală”
Stiinta-sanatate
Dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar medicină de urgenţă la Spitalul din Iaşi, trage un semnal de alarmă cu privire la leptospiroză, o boală extrem de gravă, ce poate fi contactată foarte uşor în urma consumului de băuturi din doze ce au fost depozitate necorespunzător (de exemplu, contaminate de şobolani).

„Orice doză poate fi letală. Mulţi pacienţi au făcut această boală după ce au băut bere la cutie. Mare atenţie la leptospiroză. Oricine poate face această boală după consumul de băuturi (bere, suc) din doze depozitate necorespunzător ( contaminate de şobolani).

10 lucruri de ştiut despre leptospiroză

1. Este o boală infecţioasă acută, transmisă de la animale la om, ce poate fi fatală. Spitalizarea este obligatorie. Receptivitatea este generală dar bărbaţii sunt mai frecvent afectaţi.

2. Incidenţa este în creştere. Se raportau 2,5 la 100000 de locuitori. 

3. Sunt tot mai multe cazuri recreaţionale- datorate înotului sau mersului desculţ în ape poluate cu leptospire, sporturilor nautice, călătoriilor în ţări tropicale. NU e de neglijat nici contactul cu animalele de casă. Boala rămâne cu un pronunţat caracter profesional, la cei ce lucrează cu animale sau în mediu mlăştinos.

4. Are răspândire universală. Vârfurile se înregistrează în perioada vară-toamnă.

5. Rezervorul natural de infecţie e constituit din cele peste 150 de specii de animale sălbatice şi domestice ce pot fi afectate. Cel mai important este reprezentat de rozătoare (şobolani şi şoareci) dar şi câinii, păsările şi peştii pot fi rezervor pentru leptospiroză. Omul bolnav poate transmite boala prin urină, rar transplacentar, pe durata bolii.

6. Bacteriile pot rezista ani în pământul umed şi apa călduţă şi stagnantă dar nu rezistă la uscăciune. Sunt distruse în câteva secunde la 60 de grade C, în mediul acid, în apa clorinată şi de UV.

7. Transmiterea la om se face cel mai frecvent prin contactul pielii lezate sau a mucoaselor intacte cu solul sau apa contaminată cu urina animalelor bolnave sau infectate. Altă cale de transmitere este cea digestivă prin ingestie de alimente sau apă contaminate. Transmiterea mamă-făt e posibilă dar rară.

10. Spitalizarea şi izolarea sunt obligatorii. Tratamentul se bazează pe administrarea de antibiotice. Formele severe necesită măsuri de terapie intensivă mergând până la hemodializa.”, susţine dr.  Tudor Ciuhodaru.
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus