Stiri de ultima ora

Cum a fost posibil să fi existat o densitate atât de mare a materialului cosmic care să ducă la formarea stelelor?

Cum a fost posibil să fi existat o densitate atât de mare a materialului cosmic care să ducă la formarea stelelor?
Stiinta-sanatate
Altfel întrebat, de ce toată materia nu s-a răspândit în univers şi a reuşit de fapt să se contracte pentru a forma corpurile cereşti? La această întrebare a răspuns Jesse Rogerson, consilier pe probleme de ştiinţă la Canada Aviation şi Muzeul Spaţiului din Ottawa, Canada.

Baza răspunsului constă în prima fracţiune a primei secunde de după Big Bang . Înainte, regulile Universului erau altele, la scară cuantică, scrie CBC.

„Există această regulă bizară care spune că Universul se poate juca cu densitatea energiei la scări foarte mici pe durate foarte scurte de timp. În prima fracţiune a unei secunde, a avut loc o fluctuaţie care nu a fost perfect uniformă. Aceasta este prima parte”, a precizat Rogerson.

A doua parte a fost inflaţia cosmică, principiul din cosmologie care spune că a avut loc o creştere extrem de rapidă la început, de la o dimensiune mai mică de un proton la dimensiunea unei mingi de tenis într-o fracţiune de secundă. Expansiunea a avut loc suficient de repede pentru a întinde fluctuaţiile cuantice la scări macroscopice acolo unde densitatea energiei era mai mare în anumite zone şi mai mică în alta. Aceste fluctuaţii sau imperfecţiuni din primele clipe ale Universului au devenit materie.

„Acest lucru a dus la generarea unor regiuni mai dense iar eventual a apărut influenţa gravitaţiei care a unit particulele şi a făcut stelele şi toate corpurile cunoscute astăzi”, a adăugat Rogerson.
descopera.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus