Stiri de ultima ora

Covid19: Cercetătorii francezi nu exclud efectul benefic al nicotinei (AFP)

Covid19: Cercetătorii francezi nu exclud efectul benefic al nicotinei (AFP)
Stiinta-sanatate
Nicotina ar putea avea un efect protector împotriva noului coronavirus, afirmă cercetători din Franța, care vor demara în curând teste preventive și terapeutice cu plasturi de nicotină, pentru a verifica ipoteza, la spitalul La Pitié-Salpêtrière din Paris, scrie agenția națională de presă a Franței, AFP.

Ipoteza este susținută de numărul redus de fumători în rândul bolnavilor de Covid-19 internați, (cu rate între 1,4% și 12,5%), potrivit mai multor studii științifice realizate de cercetători francezi.

Un studiu realizat pe 350 de bolnavi internați și alți 150 cu simptome ușoare care au fost consultați, toți infectați cu Covid-19 (confirmați cu teste RT-PCR), pare să sprijine sub-reprezentarea fumătorilor în rândul bolnavilor.

"Printre acești pacienți, sunt doar 5% fumători", a declarat profesorul de medicină internă Zahir Amoura, autor al acestui studiu, respectiv "80% mai puțini fumători la pacienții Covid decât în populația generală de același sex și aceeași vârstă".

Dacă  ipoteza se va confirma, plasturi cu nicotină vor fi administrați în dozaje diferite în trei tipuri de teste, la spitalul La Pitié-Salpêtrière din Paris: preventiv, pentru personalul medical; terapeutic; și, în sfârșit, pentru pacienții în stare gravă la reanimare, a detaliat Pr Amoura.

"Ipoteza este că nicotina, fixându-se pe receptorul celular folosit de coronavirus, îl împiedică să se fixeze" și deci să pătrundă în celulă și să se propage, a explicat și Pr Jean-Pierre Changeux, de la Institutul Pasteur și Collège de France.

Acest neurobiolog de renume mondial, specialist în receptorii nicotinici, este co-autor al unui articol pe această temă publicat în Comptes Rendus de Biologie al Academiei de Științe, al cărui membru este.

Este vorba despre "o pistă interesantă, printre alte piste de cercetări clinice", a comentat miercuri și ministrul francez al Sănătății Olivier Véran.

Cu toate acestea, studiile nu trebuie să incite oamenii să se apuce de fumat sau să folosească plasturi cu nicotină. Fumatul afectează grav plămânii și sănătatea (cancere, accidente cardiace, bronșite cronice grave ...), reamintesc medicii.
www.rfi.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus