Stiri de ultima ora

Covid lung - diagnostic, simptome, tratament - un pneumolog explică

Covid lung - diagnostic, simptome, tratament - un pneumolog explică
Stiinta-sanatate
La mai bine de șapte luni de la debutul pandemiei de Coronavirus a devenit clar că unii bolnavi prezintă în continuare simptome care sunt incluse în diagnosticul "Covid lung". Un medic pneumolog din Londra dă explicații cu privire la această formă a bolii. 

Tudor Toma este medic pneumolog la un spital universitar din Londra și are o experiență vastă în tratarea molnavilor de Covid. El explică într-un interviu exclusiv la RFI trăsăturile principale ale Covidului lung

Dr Tudor Toma: Mulți pacienți infectați cu virusul Sars-Cov-2 rămân în continuare cu simptome, iar aceste simptome sunt diagnosticate acum sub diagnosticul de “Covid lung”.

Este interesant că nu există încă o definiție clară a diagnosticului de Covid lung în lumea academică și clinică și acest lucru pe care l-am văzut în unele articole întârzie posibilitățile de a cerceta și a trata, în final, acești pacienți.

Unii consideră Covid lung dacă ai modificări pe radiografie, alții consideră Covid lung orice simptom la un pacient care a avut o infecție confirmată cu Covid, deci trebuie clarificat în continuare diagnosticul, definiția diagnosticului.

Reporter: Care ar fi, din experiența ultimelor șase luni, cele mai frecvente simptome prezente la Covidul lung?

Dr Tudor Toma: Cel mai important și ce am văzut noi în clinică este o dispnee, o dificultate de respirație la eforturi la care anterior pacienții respectivi nu aveau probleme.

Mai sunt alte simptome cum ar fi fatigabilitatea – o oboseală care nu poate fi explicată prin alte motive, nu este o oboseală fizică, este pur și simplu o oboseală care apare la un om odihnit.

Apoi mai sunt pacienți care au descris ceea ce în engleză se cheamă brain fog, o dificultate de concentrare, probabil legată de executarea anumitor acțiuni care necesită o concentrare ridicată.

Reporter: Am văzut că Institutul Național de Studii de Sănătate vorbea și de dureri în articulații.

Dr Tudor Toma: Da, mai sunt și alte simptome, poate să fie o durere musculară neprecizată, poate să fie o tuse care apare și dispare, pot să fie pacienți cu tulburări la nivelul corzilor vocale sau ale laringelui, un fel de laringită care apare și dispare.
www.rfi.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus