Covid lung - diagnostic, simptome, tratament - un pneumolog explică
www.rfi.ro 17 Oct 2020 la ora 18:35 |

Stiinta-sanatate
Tudor Toma este medic pneumolog la un spital universitar din Londra și are o experiență vastă în tratarea molnavilor de Covid. El explică într-un interviu exclusiv la RFI trăsăturile principale ale Covidului lung
Dr Tudor Toma: Mulți pacienți infectați cu virusul Sars-Cov-2 rămân în continuare cu simptome, iar aceste simptome sunt diagnosticate acum sub diagnosticul de “Covid lung”.
Este interesant că nu există încă o definiție clară a diagnosticului de Covid lung în lumea academică și clinică și acest lucru pe care l-am văzut în unele articole întârzie posibilitățile de a cerceta și a trata, în final, acești pacienți.
Unii consideră Covid lung dacă ai modificări pe radiografie, alții consideră Covid lung orice simptom la un pacient care a avut o infecție confirmată cu Covid, deci trebuie clarificat în continuare diagnosticul, definiția diagnosticului.
Reporter: Care ar fi, din experiența ultimelor șase luni, cele mai frecvente simptome prezente la Covidul lung?
Dr Tudor Toma: Cel mai important și ce am văzut noi în clinică este o dispnee, o dificultate de respirație la eforturi la care anterior pacienții respectivi nu aveau probleme.
Mai sunt alte simptome cum ar fi fatigabilitatea – o oboseală care nu poate fi explicată prin alte motive, nu este o oboseală fizică, este pur și simplu o oboseală care apare la un om odihnit.
Apoi mai sunt pacienți care au descris ceea ce în engleză se cheamă brain fog, o dificultate de concentrare, probabil legată de executarea anumitor acțiuni care necesită o concentrare ridicată.
Reporter: Am văzut că Institutul Național de Studii de Sănătate vorbea și de dureri în articulații.
Dr Tudor Toma: Da, mai sunt și alte simptome, poate să fie o durere musculară neprecizată, poate să fie o tuse care apare și dispare, pot să fie pacienți cu tulburări la nivelul corzilor vocale sau ale laringelui, un fel de laringită care apare și dispare.