Stiri de ultima ora

Covid-19: Bolnavi vindecați, sechele și reabilitare - pneumolog Londra

Covid-19: Bolnavi vindecați, sechele și reabilitare - pneumolog Londra
Stiinta-sanatate
Scăderea numărului de cazuri de Covid-19 și însănătoșirea majorității pacienților atinși de această boală aduce în prim plan chestiunea sechelelor și a recuperării pacienților. Un medic pneumolog român din Londra explică.

Reporter: Tudor Toma este medic specialist în boli respiratorii într-un spital din Londra și în această capacitate a tratat nenumărați bolnavi de Covid în ultimele trei luni și jumătate. Care sunt principalele sechele cu care rămân pacienții vindecați?

Tudor Toma: Din majoritatea pacienților cu pneumonii Covid nu rămân mulți care au sechele. În schimb, există o proporție între 20 – 30% dintre pacienții care au fost internați în spital la terapie intensivă, deci care au avut nevoie de suport ventilator, care au avut o pneumonie severă, care rămân cu anumite cicatrici, deci rămân cu o cicatrizare a plămânului, despre care nu știm cât de mult va dura, dar seamănă foarte mult cu altă boală care se numește fibroză pulmonară și care este destul de gravă.

Aceasta este complicația principală. Apoi am mai văzut pacienți care au venit cu diverse complicații datorită trombozelor vasculare, deci au avut tromboze pe vase în afara plămânilor, tromboze abdominale, tromboze la nivelul creierului, au fost pacienți care au venit cu criză de epilepsie, ca primă manifestare a unei tromboze și a unei cicatrizări la nivel cerebral.

În afara complicațiilor așa numite organice, mai sunt complicațiile de natură psihică, stress legat de afecțiune, despre lipsa cunoștințelor de cum ar putea evolua boala de acum înainte, deci sunt foarte mulți pacienți care au diverse anxietăți, au modificări de natură psihică și care, sperăm noi, se pot rezolva.

Reporter: Din punct de vedere practic care sunt simptomele pulmonare la un bolnav de Covid vindecat?

Tudor Toma: În principal este senzația de lipsă de aer, incapacitatea de a face un fort pe care înainte îl făceau fără probleme pacienții respectivi, deci senzația de dispnee.

Apoi sunt pacienți care au o tuse persistentă, care din nou este un marker al iritației pe căile aeriene sau la nivelul plămânului și mai sunt foarte puțini pacienți care mai au fatigabilitate, deci senzația de oboseală care intra și la categoria complicațiilorașa zis neurologice sau de natură nervoasă.

Dar în special este senzația de lipsă de aer, dacă înainte puteai să urci scările fără să gâfâi, acum sunt mulți pacienți care au avut Covid care simt acut faptul că nu pot respira după eforturi.
www.rfi.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus