Stiri de ultima ora

Costul intervenţiilor chirurgicale robotice, cu aproape 50% mai accesibil ȋn România decât în străinătate

Costul intervenţiilor chirurgicale robotice, cu aproape 50% mai accesibil ȋn România decât în străinătate
Stiinta-sanatate
Îndepărtarea prostatei, care este cea mai frecventă operaţie asistată robotic din lume, în România costă ȋntre 10.000 şi peste 16.000 euro. Cea mai scumpă variantă este ȋn Israel, iar la polul opus se află Turcia.

Românii au la dispoziţie aceeaşi tehnologie pe care o regăsesc în străinătate, cu medici de top acreditaţi internaţional în chirurgie robotică. În plus, cei care optează pentru o intervenţie ȋn ţară scutesc cheltuielile de deplasare pre şi post-operatorii şi, ȋn acelaşi timp, reduc riscul de infectare cu noul coronavirus, aferent călătoriilor. 

„Beneficiile sunt fantastice, impactul asupra pacientului este minim, refacerea este extraordinar de rapidă, fără dureri, ceea ce asigură o reintegrare post-operatorie foarte rapidă în viaţa personală şi profesională”, spune dr. Liviu Mugurel Bosînceanu, medic primar chirurgie toracică, singurul doctor român specializat în chirurgie robotică toracică. 

Robotul este parte din echipa de chirurgie. „Măiestria chirurgului se transmite robotului, şi nu invers. În mâinile unui specialist valoros, robotul este util în realizarea unui act medical performant, altfel este doar un instrument tehnic”, susţine conf. dr. Cristian Iulius Surcel, primul medic român specializat în chirurgie robotică urologică din sistemul medical privat românesc.

Prin utilizarea acestei noi tehnologii, foarte multe intervenţii chirurgicale, care anterior nu puteau fi executate cu rezultate satisfăcătoare, sunt acum uşor realizabile şi în România. „Mobilitatea foarte mare a braţelor robotice articulate şi vizualizarea extrem de clară, 3D, mărită de 10 ori, permit chirurgului să ajungă în spaţii anatomice înguste, închise sau greu abordabile prin chirurgia laparoscopică convenţională sau chirurgia deschisă”, menţionează dr. Victor Diaconu, medic primar chirurgie generală.

La nivel mondial, numărul operaţiilor efectuate în sistem robotic a înregistrat o creştere uriaşă, de peste 1000% faţă de 2008, de la 123.000 intervenţii, la aproximativ 1.243.000 proceduri chirurgicale cu sistemele da Vinci în anul 2020, arată datele comunicate de compania producătoare.
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus