Stiri de ultima ora

Coronavirus UK: Virusul rezistă până la trei zile pe suprafețe textile

Coronavirus UK: Virusul rezistă până la trei zile pe suprafețe textile
Stiinta-sanatate
Cercetători britanici au descoperit că viruși similari cu tulpina care provoacă Covid-19 pot supraviețui pe țesături uzate în mod obișnuit timp de până la trei zile. Virusul poate fi eliminat prin spălare la minimum 67 C.

Studiul realizat de Universitatea De Montfort (DMU) din Leicester a testat un model de Coronavirus pe poliester, poliester cu bumbac și bumbac 100%. Rezultatele au sugerat că poliesterul prezintă cel mai mare risc.

Microbiologul Dr. Katie Laird, care a condus studiul, a spus că materialele, utilizate în mod obișnuit în uniformele lucrătorilor de sănătate, prezintă un risc de transmitere.

Oamenii de știință au monitorizat stabilitatea virusului aplicat pe fiecare material timp de 72 de ore. Rezultatele au arătat că poliesterul prezintă cel mai mare risc de transmitere, virusul fiind încă prezent după trei zile și cu capacitatea de a se transfera pe alte suprafețe.

Pe bumbac 100%, virusul a rezistat 24 de ore, în timp ce pe policoton, virusul a supraviețuit doar șase ore.

“Când a început pandemia, era puțin cunoscută durata de supraviețui suire a  Coronavirus pe textile”, a spus dr. Laird, care este șeful grupului universitar de cercetare a bolilor infecțioase la DMU.

“Descoperirile noastre arată că trei dintre cele mai utilizate materiale textile în domeniul sănătății prezintă un risc de transmitere a virusului. Dacă asistenții medicali și lucrătorii din domeniul sănătății își iau uniformele acasă, ele ar putea lăsa urme ale virusului pe alte suprafețe".

Virusul a fost complet eliminat pe țesătura de bumbac atunci când a fost spălat cu detergent la o temperatură ridicată. Studiul a analizat, de asemenea, cea mai fiabilă metodă de spălare pentru îndepărtarea virusului din țesătură de bumbac 100%.
www.rfi.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus