Stiri de ultima ora

Coronavirus UK: Vaccin alternativ la AstraZeneca recomandat celor sub 30 de ani

Coronavirus UK: Vaccin alternativ la AstraZeneca recomandat celor sub 30 de ani
Stiinta-sanatate
Persoanelor sub 30 de ani urmează să li se ofere un vaccin anti-Covid alternativ la vaccinul AstraZeneca datorită dovezilor care îl leagă de cheaguri de sânge rare, potrivit organismului consultativ din Marea Britanie. Concluzia este însă că beneficiile vaccinului sunt mai mari decât riscurile, pentru cei peste 30 de ani.

Autoritatea de reglementare a medicamentelor (MHRA) a constatat că până la sfârșitul lunii martie 79 de persoane din Marea Britanie au suferit cheaguri de sânge rare după vaccinare cu AstraZeneca și 19 dintre ele au murit, dintr-un total de peste 18 milioane inoculate cu acest vaccin.

Autoritatea de reglementare a spus că aceasta nu este o dovadă că vaccinul a provocat cheagurile, dar a adăugat că legătura a devenit mai clară.

MHRA a spus că efectele secundare sunt extrem de rare și eficacitatea vaccinului a fost dovedită, adăugând că beneficiile administrării vaccinului sunt încă foarte favorabile pentru marea majoritate.

Dar MHRA a recunoscut că este în balanță pentru persoanele mai tinere, deoarece la acestea riscul de la Covid era mult mai mic.

Revizuirea a determinat grupul consultativ guvernamental de vaccinuri, JCVI, să recomande ca persoanelor cu vârste cuprinse între 18 și 29 de ani să li se ofere un vaccin alternativ, acolo unde acesta este disponibil.

Persoanele care au primit prima doză de vaccin AstraZeneca ar trebui să primească în continuare a doua doză. Doar cei care au suferit unul dintre aceste cheaguri de sânge rare după prima doză nu ar trebui să fie vaccinați, a spus MHRA.

Persoanele cu tulburări de sânge care le pun la risc de coagulare ar trebui să discute beneficiile și riscurile vaccinării cu medicul lor înainte de a merge la un vaccin.

Aproape două treimi din cazurile de cheaguri rare au fost observate la femei. Persoanele care au murit aveau vârste cuprinse între 18 și 79 de ani.
www.rfi.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus