Stiri de ultima ora

Coronavirus UK: Rezultate "extrem de încurajatoare" ale vaccinării

Coronavirus UK: Rezultate extrem de încurajatoare ale vaccinării
Stiinta-sanatate
Un studiu efectuat pe un număr de peste un milion de vaccinați anti-Covid în Scoția cu vaccinurile Pfizer și Astra Zeneva a arătat o reducere a spitalizărilor pentru această boală cu 85% respectiv 94% la patru săptămâni după inoculare.

Studiul efectuat pe acest eșantion care reprezintă 21% din populația Scoției a cuprins peste 600.000 de vaccinați cu Pfizer și peste 400.000 cu AstraZeneca, cel mai mare studiu de acest fel efectuat în Marea Britanie.

Specialiștii au declarat că rezultatele sunt foarte încurajatoare, iar imunologul Ștefan Dascălu, doctorand al Universității Oxford, spune că efectele la nivel de populație nu vor întârzia să apară.

Ștefan Dascălu: Nu doar că sunt mai mult decât încurajatoare, dar sunt în concordanță cu în primul rând datele de la studiile clinice și în al doilea rând cu datele ulterioare obținute care și ele au sugerat o eficiență foarte mare în a scădea rata de pozitivare a cazurilor și în special rata de complicații severe în urma contactului cu Covid-19.

Vaccinul nu este 100% eficient în prevenirea cazurilor simptomatice, dar când se întâmplă acest lucru cazurile acestea simptomatice sunt foarte puternic reduse, deci severitatea simptomelor scade dramatic.

Asta înseamnă că persoanele care în alte condiții ar fi ajuns probabil la terapie intensivă cu complicații severe, acum fac în cel mai rău caz o formă ușoară a bolii Covid-19, ceea ce e un lucru încurajator, ceea ce noi în momentul de față prin măsurile de sănătate publică și prin măsurile de vaccinare încercăm să-l obținem.

La momentul de față de interesează cel mai mult să scădem această presiune enormă asupra sistemului de sănătate fie aici în Marea Britanie, fie în alte țări. Prin vaccinare reușim să facem acest lucru, dovadă fiind și aceste rezultate care sunt extraordinar de încurajatoare.

Reporter: Acest lucru se vede și la scăderea continuă și rapidă, uneori cu 5% în fiecare zi a numărului de spitalizări în Regatul Unit.

Ștefan Dascălu: Atât spitalizările, iar rezultatele vor fi disponibile într-un timp scurt, cât și numărul de cazuri totale. Lucrul acesta se reflectă mai greu la nivel de populație, dar trebuie să ne gândim că o persoană care a fost vaccinată, dacă dezvoltă simptome ușoare în urma contactului cu o persoană infectată cu Covid-19, acea persoană nu va mai fi atât de infecțioasă o perioadă atât de lungă ca o persoană care nu ar fi fost vaccinată.

Și aici ne uităm la perioadă de două săptămâni în care om perioadă infectată ar fi fost infecțioasă, deci două săptămâni în care persoana respectivă ar fi putut transmite mai departe unor persoane sănătoase virusul, acum acea perioadă de două săptămâni s-a redus la câteva zile.

Or acest lucru se va reflecta și la nivel de populație în numărul de cazuri zilnice, pentru că ne gândim că rata de pozitivare va scădea direct ca urma a administrării vaccinului, fie Pfizer, fie AstraZeneca și totodată va fi acest efect al cazurilor severe care este deja confirmat prin studii clinice pe un număr foarte mare de oameni.

Reticență nejustificată față de AstraZeneca

Reporter: Acest număr foarte mare de oameni include peste 600.000 de vaccinați cu Pfizer și peste 400.000 de oameni vaccinați cu AstraZeneca – cel mai mare studiu efectiv de până acum cu acest vaccin.

Imunologul Ștefan Dascălu consideră că reticența față de vaccinul AstraZeneca nu mai este justificată la ora actuală
www.rfi.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus