Stiri de ultima ora

Coronavirus UK: Pneumolog și imunolog despre efectul noilor tulpini

Coronavirus UK: Pneumolog și imunolog despre efectul noilor tulpini
Stiinta-sanatate
Noile tulpini de virus apărute în Marea Britanie, Africa de Sud, Brazilia și apoi răspândite în numeroase alte țări au creat îngrijorare. S-au ridicat întrebări cu privire la infecțiozitate, simptomatologie și efectul noilor tulpini asupra eficacității vaccinurilor.

Pentru a răspunde acestor întrebări, RFI România i-a invitat la o discuție pe Ștefan Dascălu , doctorand în imunologie la Universitatea Oxford, și pe specialistul în pneumologie dr. Tudor Toma , medic la un spital universitar din Londra. 

Ștefan Dascălu: Nu cunoaștem, evident, toate tulpinile și la fiecare ciclu de replicație a virusului respectiv poate fi generată o astfel de nouă tulpină. Asta înseamnă că există milioane, miliarde, sute de miliarde de astfel de evenimente potențiale care se petrec la fiecare ciclu infecțios.

Unele din tulpinile respective, din natura mutației lor, pot căpăta un avantaj, fie în transmisie, fie în simptomatologia bolii și implicit un avantaj în transmiterea virusului și astfel de mutații, fiindcă favorizează acea tulpină, pot ajunge în timp să domine în circulație, pot înlocui tulpinile dominante în momentul respectiv, scenariu care este de altfel vizibil la gripă – în fiecare sezon, noi tulpini, datorită procesului de mutație, sunt înlocuite cu altele.

La momentul de față avem câteva tulpini care ne îngrijorează într-o oarecare măsură, cum este cea din Regatul Unit, despre care știm că este mai infecțioasă, aparent și mai severă, deși sunt necesare studii suplimentare, mai sunt alte tulpini în Africa de Sud, în Brazilia, au fost identificate unele și în Asia care au acest potențial să fie mai transmisibile sau mai severe.

Evident, pentru fiecare în parte sunt necesare studii suplimentare care să ne arate exact structura mutației respective și ce deosebește acea tulpină mai exact în decursul bolii, deci noi ne putem uita la secvența genetică și să prezicem ce influență ar avea mutația respectivă asupra proceselor infecțioase, dar evident lucrurile le punem cunoaște cu adevărat după ce urmărim și monitorizăm ce se petrece în cadrul infecției naturale, în pacienți, iar pentru asta sunt necesare studii îndelungate.

Importanța serviciului medical 

Reporter: O chestiune practică: când vine un bolnav cu Covid în spital se cunoaște tulpina de virus cu care este infectat?

Tudor Toma: Nu, nu se cunoaște. Cred că ar trebui să fie absolut clar că o tulpină diferită nu înseamnă o alt boală, cel puțin în momentul de față. Avem posibilitatea cu testele genetice care sunt disponibile dacă este o altă structură genetică, dar din punct de vedere clinic noi nu am văzut nicio diferență – avem același tip de pacient, aceleași complicații, iar discuțiile că ar fi o mortalitate mărită sunt doar niște discuții preliminare, nu există studii absolut clare care să arate acest lucru.

Dr. Tudor Toma spune că noua tulpină de virus Sars-Cov-2 nu duce la o altă boală Covid
www.rfi.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus