Stiri de ultima ora

Coronavirus: Israel în carantină totală din cauza "zidului ideologic"

Coronavirus: Israel în carantină totală din cauza zidului ideologic
Stiinta-sanatate
În Israel intră în vigoare vineri carantina totală impusă din cauza celui de-al doilea val al pandemiei de Coronavirus care a ajuns la peste 5000 de noi cazuri la o populație de 9 milioane. Carantina coincide cu Anul Nou evreiesc, debutul unei luni de sărbători religioase.

Reporter: Israelul este țara cu cea mai ridicată rată de infectare cu Coronavirus din lume în raport cu populația, cum se explică această situație? O întrebare pe care i-am pus-o profesorului Jean Askenasy, reputat medic neurolog, originar din România.

Profesor Jean Askenasy: Israelul, conform clasicei formule de țară paradoxală, a avut în primele luni cel mai mic număr de morți și cel mai mic număr de infectați, alături de Noua Zeelandă, pentru ca astăzi să avem cel mai mare număr.

Situația la ora actuală este că suntem primii din lume care am declarat că închidem total țara, intrare-ieșire din țară, din orașe, din cartiere, de peste tot, pentru o perioadă de trei săptămâni, pentru a stăvili acest proces, așa am ajuns la performanțele de cea mai scăzută mortalitate și număr de infectați.

Greșeala a fost că în baza succesului realizat am trecut mult prea repede la deschiderea totală sub presiunea tragediei economice a celor trei săptămâni de stagnare totală.. Rezultatul a fost al doilea val în care avem cel mai mare număr de îmbolnăviri din lume, peste 5000 de infectați pe zi, o cifră care sperie.

Explicația epidemiologilor noștri este că dorința de a se întâlni, după perioada de izolare, numărul enorm de nunți amânate, în special în rândul populației arabe și a religioșilor evrei, care refuză să înțeleagă că pandemia poate împiedeca întâlnirile în templele de rugăciune adresate  Dumnezeului atotputernic, pot crește numărul bolnavilor, când opusul este crezul lor.

Ne aflăm în fața unui perete ideologic greu de înfrânt și din acest motiv am declarat din nou carantină pe întreaga țară pentru trei săptămâni,. Timp în care viața israelienilor se va desfășura numai în nucleul familial.

Neliniște, îngrijorare, frică

Reporter: Referindu-mă la specializarea dumneavoastră de neurolog, în aceste șase luni de pandemie Coronavirus, ce efecte a avut această pandemie asupra populației din punct de vedere neurologic?
www.rfi.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus