Stiri de ultima ora

Comisarul Corina Crețu a aprobat modificarea proiectului de la Măgurele

Comisarul Corina Crețu a aprobat modificarea proiectului de la Măgurele
Stiinta-sanatate
Comisarul european pentru politică regională Corina Crețu a aprobat, vineri, modificarea proiectului de cercetare care se derulează la Măgurele, în România.

Modificarea vizează în principal aprobarea unui nou calendar în ceea ce privește realizarea lucrărilor de construcție și instalarea echipamentelor necesare, includerea unor lucrări de construcții auxiliare în a doua fază de implementare și achiziționarea unor echipamente suplimentare destinate activităților de cercetare științifică.

„Este un proiect important pentru România, pentru cercetarea științifică din țară. În același timp, este important ca acesta să se deruleze fără sincope pentru că este un foarte bun exemplu despre ce poate face România cu fonduri Regio. Acest proiect este unic în Europa pentru că presupune realizarea unei instalații cu fascicule laser și gama și va beneficia de tehnologii de ultimă generație cu ajutorul cărora va putea fi studiat impactul radiației electromagnetice foarte intense asupra materiei”, a spus Corina Crețu.

Proiectul major ELI-NP face parte din Programul Operațional Competitivitate pentru asistență structurală și se derulează prin Fondul european de dezvoltare regională. Implementarea proiectului ELI-NP a fost împărțită în două faze încă de la debutul acestuia. Decizia de amendare a proiectului, aprobată vineri de comisarul european pentru politică regională, se referă la lucrările prevăzute a fi realizate în cadrul primei faze. Aceasta este cuprinsă pentru finanțare în perioada de programare financiară multianuală 2007— 2013, cu o valoare totală a cheltuielilor eligibile de 136,4 milioane de euro, din care 116,3 milioane de euro 

(85%) provin din Fondurile de dezvoltare regională.

Faza a doua a proiectului de cercetare ELI-NP este prevăzută a fi finalizată în 2018 și are o valoare totală a cheltuielilor eligibile de 174,5 milioane euro, din care 148 milioane de euro provin din Fondul european de dezvoltare regională.

ELI-NP este un proiect de cercetare paneuropean, găzduit de Republica Cehă, România și Ungaria, al cărui scop este să promoveze cercetarea națională și europeană prin crearea unei infrastructuri de cercetare de reputație internațională, deschisă specialiștilor din mediul științific universitar și privat, precum și din mediul întreprinderilor.
RomaniaLibera.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus