Stiri de ultima ora

Colonul iritabil, o boală frecventă şi atipică:„Simptomele pot apărea câteva luni şi pot fi urmate de o pauză de un an“

Colonul iritabil, o boală frecventă şi atipică:„Simptomele pot apărea câteva luni şi pot fi urmate de o pauză de un an“
Stiinta-sanatate
Suferinţa este o problemă care durează toată viaţa, cu episoade acute şi perioade mai calme. Cauza acestei afecţiuni nu este exact cunoscută, dar are certă legătură cu o sensibilitate crescută a inervaţiei intestinului, cu stresul şi o importantă componentă genetică.

Sindromul de colon iritabil nu este o boală unică, ci acoperă un tablou simptomatic variat manifestat la nivelul tubului digestiv. Din cauza simptomatologiei care poate varia de la manifestări rare, ocazionale, la cele severe nu se poate spune exact numărul persoanelor care suferă de aceasta problemă medicală, dar se estimează că procentul celor afectaţi de sindromul de colon iritabil, fie că sunt sau nu diagnosticate, ori în tratament,. În Statele Unite ale Americii boala afectează între 25 şi 45 de milioane de oameni, adică un procent care se apropie de 23%.

Graviditatea afecţiunii este dată de frecvenţa şi intensitatea simptomelor. „Simptomele pot apărea o lună, două sau trei şi pot fi urmate de o pauză de un an“, explică medicul Doru Cristian Gavrilă, medic internist la Policlinica nr. 2 din Brăila.

Persoanele care suferă de colon iritabil sunt în mare majoritate femei. Boala se instalează la adolescenţă, de regulă după 17-18 ani. Sunt foarte rarele cazuri de colon iritabil care să apară la persoanele peste 40 de ani.

„Circa 30% dintre cei care se prezintă la secţiile de gastroenterologie şi se plâng de afecţiuni ale tubului digestiv, în fapt suferă de sindromul de colon iritabil”. 
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus