Stiri de ultima ora

Chef Adrian Hădean luptă pentru eliminarea fumurilor din restaurante: "Nu fuma unde mănânci, nu mânca unde fumezi!"

Chef Adrian Hădean luptă pentru eliminarea fumurilor din restaurante: Nu fuma unde mănânci, nu mânca unde fumezi!
Stiinta-sanatate
Chef Adrian Hădean vrea interzicerea totală a fumatului în restaurante FOTO: Adrian Hădean

Cum ar fi ca în farfuria cu mâncare să aruncăm şi câteva chiştoace de ţigară? Cu siguranţă nimeni nu şi-ar dori aşa ceva. O spune cu voce tare şi masterchef Adrian Hădean, care a început o campanie prin care cere interzicerea totală prin lege a fumatului în restaurante. Are şi un mesaj clar: "Nu fuma unde mănânci, nu mânca unde fumezi."

Într-un restaurant din Cluj nimeni nu are dreptul să îşi aprindă ţigara. 

Proprietarul şi-a asumat riscul de a pierde o parte din clienţi, însă i-a câştigat pe cei care evită norul de fum din alte resturante.

"Ne bucurăm că promovează un stil de viaţă sănătos", a declarat Alin Boroş, managerul restaurantului, pentru Ştirile PRO TV.

Nefumătorilor le este greu să găsească un asemenea restaurant.

"E şi un respect faţă de ceilalţi care nu fumează", spune o clientă.

Dupa ce masterchef Adi Hădean a pornit campania online, a primit multe reacţii din partea proprietarilor de restaurante din toată ţara. Un manager riscă să piardă 40% din clienţi dacă ar renunţa de tot la fumători, însă a acceptat provocarea.

"Toţi cei care iubim gastronomia ştim că nu poţi să ai o astfel de experienţă într-un nor de fum." spune Maria Duncă, manager restaurant.

Într-un restaurant situat în centrul Clujului se fumează, iar proprietarii nu duc deloc lipsă de clienţi. Rămâne de văzut ce se va întâmpla în acea zi, o dată pe lună, când acolo fumatul va fi interzis.

Unii clienţi stau de ani buni în străinătate unde regulile sunt stricte.

"În Australia trebuie să fumezi la cinci metri de intrarea în restaurant.", a declarat un client sursei citate.

Campania iniţiată de Adrian Hădean a strâns mai mult de un milion de vizualizări pe blogul său.

"Campania asta care se cheama "EatThis" are ca scop conştientizarea beneficiilor aduse de renunţarea la fumat în locurile în care se mănâncă. Soluţia e să existe o lege care să niveleze piaţa şi care să spună foarte clar că în locurile în care se mănâncă nu se fumează. Punct", spune Adrian Hădean.

Şi medicii trag un semnal de alarmă.

"Se emană peste 4000 de substanţe toxice, care ajung în plămâni şi de aici toate bolile, cele respiratorii, cele cardiovasculare, afectează toate organele din organism", afirmă Doina Todea, medic primar pneumolog.

Restaurantele care au intrat în campanie vor avea o zi pe săptămână sau pe lună în care vor interzice fumatul în localuri. Prima zi a campaniei va fi 31 mai, când este şi Ziua Internaţională fără Fumat.
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus