Stiri de ultima ora

Cercetătorii au reușit să crească o ureche umană în laborator

Cercetătorii au reușit să crească o ureche umană în laborator
Stiinta-sanatate
Cu toate că nu pare ceva ce ai vrea să ai pe cap, o ureche asemănătoare cu cea a omului a fost crescută de cercetători americani din țesut animal.

Urechea are flexibilitatea unei urechi reale, spun oamenii de știință de la Spitalul General Massachusetts din Boston. Tehnica ar putea fi folosită în viitor pentru a ajuta oamenii care au urechi externe deformate sau lipsă.

Ingineria țesutului este un domeniu aflat într-o continuă creștere în știința medicală, unde organele-substitut sunt realizate în laborator, în speranța folosirii lor pentru înlocuirea celor vătămate.

Înainte de această realizare, cercetătorii au crescut o ureche artificială de dimensiunea uneia de bebeluș pe un șoarece.

În ultima lor realizare, ei au luat țesuturi vii de la vaci și oi și le-au crescut pe un cadru metalic flexibil care are forma tridimensională a unei urechi umane. Acestea au fost apoi implantate într-un șoarece al cărui sistem imunitar a fost suprimat, permițânu-i urechii să se dezvolte.

Realizarea este semnificativă din două motive principale, conform doctorului Thomas Cervantes, coordonatorul studiului: „Unu – am putut păstra forma urechii după 12 săptămâni de creștere în șoarece. În al doilea rând, am putut să menținem flexibilitatea naturală a cartilajului”.

„Această cercetare este un pas important spre pregătirea urechii artificiale pentru încercări clinice umane”, a mai adăugat acesta. Cervantes se așteaptă ca procesul să avanseze în acest stadiu în aproape cinci ani.

Organele crescute în laborator devin tot mai populare. Câțiva pacienți au primit trahei artificiale, acoperite cu celule stem prelevate de la pacient sau de la un donator, iar un rinichi crescut în laborator a fost transplantat într-un șoarece, unde a început să producă urină.
scienceworld.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus