Stiri de ultima ora

Cercetătorii au descoperit raze X venind dinspre Uranus. Ce înseamnă asta pentru lumea științei

Cercetătorii au descoperit raze X venind dinspre Uranus. Ce înseamnă asta pentru lumea științei
Stiinta-sanatate
Descoperirea le-ar putea oferi cercetătorilor ocazaia să înțeleagă mai bine gigantica planetă de gheață. 

Astronomii au detectat, pentru prima dată, raze X venind dinspre Uranus, datorită investigațiilor realizate cu ajutorul observatorului de raze X Chandra. Aceștia au studiat imaginile captate în perioada 2002 – 2017 și au observat cum frecvența acestora a crescut de-a lungul timpului, în decurs de 15 ani.

Lucrarea arată că Uranus și Neptun au fost, până la aceste descoperiri, singurele planete din Sistemul Solar unde nu au fost detectate raze X. Uranus este un corp gigantic din gheață, alcătuit integral din hidrogen și heliu.

Acesta are două seturi de inele în jurul Ecuatorului și este o planetă unică, pentru că se rotește pe lateral, aproape paralel cu orbita sa în jurul Soarelui. Rotația și axele câmpurilor magnetice ale celorlaltor planete sunt aproape perpendiculare cu traiectoria descrisă în jurul Soarelui.

Oamenii de știință sunt de părere că, la fel ca în cazul lui Jupiter și Saturn, NASA a arătat că o cauză a faptului că Uranus emite raze X este Soarele. Totuși, astronomii au arătat că există, totuși, indicii conform cărora este prezentă cel puțin încă o sursă de raze X – o ipoteză care, dacă se confirmă, ar putea avea implicații foarte interesante în ceea ce privește înțelegerea planetei Uranus.
www.yoda.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus