Stiri de ultima ora

Cazul unui bărbat care s-a prezentat la spital cu dureri de cap şi crize epileptice. Diagnosticul uluitor pus de medici

Cazul unui bărbat care s-a prezentat la spital cu dureri de cap şi crize epileptice. Diagnosticul uluitor pus de medici
Stiinta-sanatate
Un bărbat de 43 de ani din China a ajuns la spital plângându-se de dureri de cap, crize epileptice şi pierderea cunoştinţei ce durau de câteva săptămâni, relatează Insider.

Doctorii au descoperit doar în urma unui RMN cauza simptomelor apărute la o lună după ce acesta consumase o tocană de porc: bărbatul avea sute de viermi dintr-o specie de tenie în creier şi piept, .

Pacientul a povestit că a mâncat carne de porc, dar că nu e sigur că a gătit-o prea bine.

Taenia solium poate ajunge la şase metri lungime şi depune 50.000 de ouă. De regulă se ataşează de intestin, infestarea creierului cu larve, neurocisticercoza, producându-se în cazuri rare. Larvele migrează către muşchi sau alte ţesuturi unde formează chisturi protectoare. Pe măsură ce larvele cresc şi se răspândesc în corp, chisturile se pot infecta producând mici leziuni sau chiar distrugând ţesuturile.

Potrivit Fox News, Dr. Huang Jianrong de la Şcoala de Medicină a Universităţii din Zhejiang, doctorul bărbatului, a explicat că „pacienţii reacţionează diferit la paraziţi în funcţie de unde ajung în corp. În cazul de faţă creierul a fost infestat, şi simptomele au fost crize epileptice cu pierderea cunoştinţei; la alţii, de exemplu cei cu chisturi in plămâni, se poate manifesta prin tuse”.

Jianrong a spus că larvele au ajuns din sistemul digestiv în sânge care le-a transportat la creier. 

Bărbatul şi-a revenit după o săptămână de tratament, dar doctorii spun că nu este clar cum îi va fi afectată sănătatea pe termen lung. 

Simptomele cisticercozei pot apărea şi după luni sau chiar ani de la infestare. Majoritatea celor infectaţi  prezintă simptome uşoare (durere abdominală, pierderea poftei de mâncare, pierdere în greutate, tulburări gastrice) sau nu au deloc simptome.

Boala poate fi însă mortală dacă paraziţii infestează creierul, după cum demonstrează cazul unui tânăr de 18 ani care a ajuns la spital cu infecţie severă a ochilor şi creierului şi a murit după două săptămâni.

Larvele ajung în corp prin ingestia ouălor din carnea insuficient preparată termic, din apă sau de pe mâini mudare. Paraziţii se răspândesc prin intermediul fecalelor umane. 

Ouăle supravieţuiesc în mediu umed de la zile la luni. Pătrunse într-un organism uman sau animal ouăle eclozează în intestin şi migrează către muschi unde formează cisticerci care pot supravieţui câţiva ani.
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus