Stiri de ultima ora

Cancerul acaparează țesuturile pentru a se răspândi -

Cancerul acaparează țesuturile pentru a se răspândi -
Stiinta-sanatate
Cercetătorii au observat un pas important în răspândirea celulelor canceroase în întregul corp.

Un studiu recent, realizat de către oamenii de știință de la Universitatea John Hopkins, a dus la identificarea unui pas important în modul în care celulele canceroase se răspândesc de la tumoarea primară pentru a da naștere unor tumori noi, un proces numit metastază.

Încercând să stabilească modul în care grupurile de celule migrează către alte părți ale corpului, oamenii de știință au construit un vas de sânge funcțional 3D și au crescut celule de cancer mamar în apropiere. Au observat celulele canceroase ajungând la vasul de sânge și preluând o bucată din peretele celular. Ca urmare a acestui atașament pe vasul de sânge, un grup de celule tumorale a fost eliberat în fluxul sanguin pentru a călători către alte organe, notează Medicalxpress.

Celule canceroase se adaptează pentru a se răspândi

„Am observat că celulele canceroase se pot remodela, distruge sau chiar se pot integra rapid în vasele de sânge existente”, explică autorul studiului dr. Andrew Ewald. Acesta mai adaugă: „Așa cum oamenii care fac scufundări sau alpinism necesită instrumente diferite, celulele canceroase aduc echipamente diferite în funcție de funcția pe care intenționează să o îndeplinească”.

„Ceea ce am văzut a fost că o bucată dintr-o tumoare existentă care a preluat un perete al unui vas de sânge, punând celulele canceroase în contact direct cu circulația, un proces care durează doar câteva ore. Nu trebuie să invadeze organele pe lângă vasele de sânge, celulele canceroase au devenit vasele de sânge și ar putea elibera anormale de acolo”, explică cercetătorii.

Vasele „mozaic” care rezultă, numite așa pentru că sunt formate din celule obișnuite ale vaselor de sânge și unele celule canceroase, au fost observate la aproximativ 6% din vasele de sânge din tumorile cauzate de cancerul de sân uman. De asemenea, au fost găsite și în cazul unei tumori cerebrale mortale numite glioblastom, cancerului de piele cu melanom și cancerelor gastrice. Prezența lor este asociată cu creșterea metastazelor.

Studiul a fost publicat în Cancer Research.

Citește și:

Un dezastru din Al Doilea Război Mondial a dus la descoperirea unui tratament pentru cancer

Tratamentul cu molecule mici reduce apariția metastazei în cazul cancerului de colon

Descoperire neașteptată într-un râu: bacteriile care consumă substanțele care cauzează cancer

Alimentele bogate în antioxidanți precum ceaiul negru, ciocolata și fructele de pădure ar putea crește riscul apariției cancerului

Articolul Cancerul acaparează țesuturile pentru a se răspândi apare prima dată în Descopera.ro.

descopera.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus