Stiri de ultima ora

Cătălina Trifan, medic primar Medicină Internă: „SARS-CoV-2 declanşează forma extremă de pneumonie“ INTERVIU

Cătălina Trifan, medic primar Medicină Internă:

„SARS-CoV-2 declanşează forma extremă de pneumonie“ INTERVIU
Stiinta-sanatate
Boala COVID-19, în formele ei severe, poate dezvolta pneumonii grave, ce pot fi chiar fatale. Medicul Cătălina Trifan explică diferenţele dintre o pneumonie comunitară şi cea produsă de virusul SARS-CoV-2, dar şi de ce simptomele noii boli diferă mult de la un pacient la altul.

Scurtă recapitulare: SARS-CoV-2 înseamnă, extins, Coronavirusul Sindromului Respirator Acut Sever 2. Asta deoarece face parte din marea familie a coronavirusurilor, care produc boli respiratorii, precum Sindromul Respirator Acut Sever (SARS), care s-a manifestat în epidemia din 2002-2003. 

Aşadar, COVID-19, boala produsă de SARS-CoV-2, afectează în primul rând aparatul respirator, însă cazurile de infectare evoluează în moduri distincte. Unii pacienţi acuză simptome specifice unei răceli, în timp ce alţii progresează spre forme severe de pneumonie. 

Dr. Cătălina Trifan, medic primar Medicină Internă şi şefa Secţiei de Medicină Internă din cadrul Spitalului Clinic Sanador, vorbeşte despre cauzele dezvoltării pneumoniei, dar şi despre diferenţele dintre infecţia clasică şi cea produsă de noul coronavirus.

„Weekend Adevărul“: Să începem prin a explica ce înseamnă diagnosticul de pneumonie.

Dr. Cătălina Trifan: Pneumonia e definită ca o boală pulmonară inflamatorie acută, de etiologie infecţioasă sau neinfecţioasă, care asociază o afectare alveolară – de obicei, e o alveolită exudativă –, plus sau minus infiltrat inflamator interstiţial. Se numeşte pneumonie lobară când cuprinde un singur lob al plămânului şi bronhopneumonie când cuprinde mai mulţi lobi, de obicei bilateral.

SARS-CoV-2 poate declanşa o formă de pneumonie atunci când se ajunge într-un stadiu mai sever al bolii?

Denumirea noului coronavirus provine de la faptul că declanşează, la pacienţii la care dă forme severe – aproximativ 20% din cei infectaţi, iar din aceştia cam 5% ajung în terapie intensivă –, o pneumonie virală de o gravitate crescută. Determină o insuficienţă respiratorie hipoxemică şi o detresă respiratorie acută, ce necesită ventilaţie mecanică. Deci acest virus declanşează forma extremă de pneumonie.

Care sunt principalele cauze ale pneumoniilor?

Se împart în două mari categorii. Sunt cauzele infecţioase, care sunt determinate de infecţiile bacteriene, de infecţiile virale sau de infecţiile fungice. Există şi o categorie de pneumonii care nu sunt infecţioase: cele mai fecvente sunt pneumoniile de aspiraţie. Acestea afectează în general pacienţii vârstnici sau cu sechele neurologice post-accidente vasculare cerebrale şi se produc prin aspirarea microparticulelor alimentare în arborele traheo-bronşic. Alte pneumonii neinfecţioase sunt cele lipoide sau cele post-iradiere – aşa-numita pneumonită radică, ce apare la pacienţii care efectuează radioterapie.

Ne referim şi la cazul infecţiei cu SARS-CoV-2: pneumonia virală e o complicaţie a infecţiei virale, nu-i o regulă. 
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus