Stiri de ultima ora

Boala necunoscută în România care este indusă de ţigara electronică. Prof.dr. Florin Mihălţan: „Este o nouă consecinţă a fumatului“

Boala necunoscută în România care este indusă de ţigara electronică. Prof.dr. Florin
Mihălţan: „Este o nouă consecinţă a fumatului“
Stiinta-sanatate
Prof.dr. Florin Mihălţan, medic primar pneumolog, a vorbit despre o boală nouă, indusă de ţigara electronică. Boala se numeşte Evali şi este necunoscută în România.

„Evali - o nouă afecţiune indusă de ţigara electronică, o nouă consecinţă a fumatului. Nu există tip de produs sănătos, există doar promovare intensă cu nişte victime recrutate din rândul adolescenţilor. Dinamica este îngrijorătoare. Cine este responsabil de această afecţiune? Este industria tutunului. Cine este coresponsabil? Aş zice fără menajamente cei care promovează siguranţa acestor produse, şi bineînţeles şi doctorii care nu sunt educaţi să stopeze, şi ONG-urile, guvernele, ţările care nu au făcut nimic în acest moment, doar au mers pe câştiguri imediate şi pe contribuţia la bugetul de stat. Iar de aici, pe această boală se construieşte la ora actuală un întreg eşafodaj, care impune medicilor o nouă atitudine în faţa unui consumator de ţigară electronică. Se discută de foarte multe relaţii inclusiv cu drogurile şi care dau de gândit“, a declarat universitarul, potrivit sursei mai sus citate.

Acesta a adăugat că un compus lichid prezent în ţigara electronică şi anume propilen glicolul induce crize de astm şi exacerbează crizele de sufocare la bolnavii cu BPOC. „Aromele sunt în plus dăunătoare în acest produs. Ele sunt la rândul lor cu posibile relaţii cu leziuni pulmonare“.

"Cea mai puternică măsură antifumat care funcţionează şi pentru ţigara electronică este să măreşti taxa pe pachetul de tutun. Dacă măreşti cu 10% taxa, se lasă între 3-5% din fumători, care sunt tinerii care nu au bani sau care au bani drămuiţi de acasă", a conchis medicul.
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus